Známy gastronomický portál TasteAtlas opäť zverejnil zoznam najhoršie hodnotených slovenských jedál. Výsledky môžu prekvapiť najmä tých, ktorí niektoré z nich považujú za obľúbené pochúťky. Rebríček je zostavený na základe tisícok hodnotení používateľov, ktorí ochutnali tieto jedlá a dali im nízke skóre. Do 20. marca bolo zaznamenaných 3 646 hodnotení, z ktorých 2 672 bolo vyhodnotených ako legitímnych.
Portál však upozorňuje, že výsledky nie sú definitívnym hodnotením slovenskej kuchyne. „Cieľom rebríčka je propagovať vynikajúce miestne jedlá, vzbudzovať hrdosť na tradičné jedlá a vzbudzovať zvedavosť na jedlá, ktoré ste ešte nevyskúšali,“ uvádza prestížny gastro magazín TasteAtlas.
Rebríček obsahuje tradičné jedlá, ktoré mnohí považujú za súčasť slovenskej gastronómie. Medzi najhoršie hodnotené patria:
Jemná a krémová nátierka, ktorá sa pripravuje z kyslej smotany, tvarohu alebo syra, doplnená o cesnak, bylinky či korenie. Často sa podáva na chlieb alebo pečivo ako rýchla desiata či raňajky. Hoci je chutná a jednoduchá, niektorí ľudia ju považujú za nudnú a fádnu.
Sladké jedlo, ktoré sa pripravuje pečením ryže zmiešanej s vajcami, cukrom a mliekom. Obvykle sa pridávajú aj jablká, hrozienka alebo slivkový lekvár. Jeho konzistencia môže byť pre niektorých ľudí problémom, a preto nepatrí medzi najobľúbenejšie dezerty.
Koláčiky, ktoré sa pripravujú namáčaním piškótového cesta do čokoládovej polevy a obalením v kokose. Sú mäkké, šťavnaté a sladké, no nie každý je fanúšikom kokosovej chuti a niektorým môže vadiť ich mierne lepkavá konzistencia.
Jednoduché jedlo z drobných štvorcových cestovín (fliačkov) a dusenej kapusty, často doplnené o opraženú slaninu. Chuť závisí od kvality kapusty a spôsobu prípravy – pre niekoho lahôdka, pre iného suché a nevýrazné jedlo.
Biele pečivo podobné bagete, ktoré je základom pre obložené chlebíčky, jednohubky či chrumkavé toasty. Napriek širokému využitiu sa často kritizuje pre svoju suchosť, nízku nutričnú hodnotu a rýchlu stratu čerstvosti.
Legendárny slovenský rybací šalát pripravený z tresky, majonézy, horčice a nakladanej zeleniny. Hoci mnohí ju milujú a nevedia si ju predstaviť bez rožka, pre iných je jej špecifická vôňa a konzistencia dôvodom na odmietnutie.
Tradičná slovenská bryndzová polievka, ktorá sa pripravuje zo smotany, bryndze, sladkej papriky a cibuľky. Má výraznú chuť a vôňu, ktorá nemusí byť pre každého lákavá. Napriek tomu patrí medzi klasické jedlá slovenskej kuchyne.
Mäsové placky zo zmesi mletého mäsa, cibule, cesnaku, vajec a korenia, ktoré sa vypražia dozlatista. Sú chutné a šťavnaté, ale ak sa pripravujú z lacného mäsa alebo sa príliš presušia, môžu byť tvrdé a menej lákavé.
Variant bryndzových halušiek, pri ktorom sa namiesto bryndze používa kyslá kapusta. Majú výrazne kyslastú chuť a sú dochutené slaninou. Nie každý ich však obľubuje, najmä ak nie je fanúšikom kyslej kapusty.
Nátierka z bryndze, masla a smotany, často dochutená cibuľkou a pažítkou. Jej intenzívna bryndzová chuť je pre milovníkov tradičných slovenských jedál neodolateľná, no niektorí ju považujú za príliš aromatickú.
Tradičné vianočné pečivo, ktoré sa pripravuje z orechového alebo kakaového cesta a pečie sa v špeciálnych formičkách v tvare labiek. Sú jemné, voňavé a obalené v práškovom cukre. Napriek tomu nie sú pre každého – niektorí ľudia preferujú menej hutné a sladké dezerty.
Pečený dezert z vrstiev žemlí (rožkov) namočených v mlieku s vajcami, cukrom a jablkami, často doplnený o škoricu alebo tvaroh. Má mäkkú, niekedy až kašovitú konzistenciu, čo môže byť pre niektorých neatraktívne.
Obľúbený koláč Slovákov, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta plneného bohatou makovou plnkou. Napriek tomu, že mak patrí medzi tradičné chute slovenskej kuchyne, nie každý obľubuje jeho intenzívnu chuť a špecifickú štruktúru.
Pečivo plnené makovou alebo orechovou plnkou, typické svojím lesklým povrchom a charakteristickým tvarom. Hoci ide o chránené európske dedičstvo, nie každý ich oceňuje – niektorým môže vadiť hutnejšie cesto alebo sladká náplň.