Lov na medvedí cesnak sa s príchodom jari v Prešove a okolí už oficiálne začal. Miestni prezrádzajú svoje tajné miesta, kde sa tento zelený poklad objavuje v plnej sile. Niekto ho zbiera v lese, iní si ho pestujú doma. A niektorí ho dokonca rozdávajú zadarmo aj s korienkami. Na sociálnej sieti sa objavila jednoduchá, no účinná výzva od Michala, ktorá rozpútala vášnivú diskusiu:
„Poradí niekto, kde v okolí Prešova (prípadne aj ďalej) rastie medvedí cesnak? Kľudne do správy s presnejšou polohou.“
Odpovede od ochotných miestnych sa začali kopiť takmer okamžite po zverejnení Michalovej výzvy. Ľudia sa neváhali podeliť o svoje osvedčené miesta, ktoré možno doteraz žiarlivo strážili ako rodinné tajomstvo. „Dnes sme boli Továrne, pri futbalovom ihrisku,“ prezradila Miroslava a naznačila, že aj v oblasti Vranova nad Topľou sa to zeleným pokladom len tak hemží. Jej komentár zároveň spustil lavínu ďalších tipov.
Ozývali sa hlasy z celého kraja. „Rastie aj v okolí obce Renčišov (okres Sabinov, pozn. red.)“ pridala sa ďalšia komentujúca, čím potvrdila, že aj severovýchodné oblasti ukrývajú tiché miesta plné vône a chuti jari.
Nezaostávala ani pani Lucia, ktorá sa s hrdosťou pochválila: „Dnes Čičva (okres Vranov nad Topľou, pozn. red.),“ čím poukázala na to, že aj táto obec sa môže pochváliť výskytom medvedieho cesnaku v plnej sile.
A najobraznejšie sa vyjadrila Jana, ktorá s úsmevom poznamenala: „Pri Ladomirovej je ho do voza.“ Jej slová napovedajú, že v tejto oblasti ho možno nájsť v takom množstve, že by zaplnil nejeden košík aj pre celú dedinu.
Z reakcií je jasné, že medvedí cesnak nie je len zelenina, ale miestna posadnutosť – vytiahne ľudí do lesa skôr než prvé slnko a z bežného zberu robí skoro spoločenskú udalosť. A hoci niektorí svoje miesta neprezradia ani za svet, iní ich radi zdieľajú – len nech sa tieto lesné poklady nestrácajú v zabudnutí.
Medvedí cesnak obľubuje vlhké, tienisté miesta v listnatých lesoch, najmä v blízkosti potokov alebo na brehoch s dostatkom humusu. Rastie najmä v marci a apríli, keď teploty presiahnu 10 °C a pôda je ešte plná zimnej vlhkosti. Nájdete ho v nižších nadmorských výškach, v listnatých porastoch s dostatkom tieňa – napríklad pod bukmi, javorom či dubom.
Odporúčanie? Vyhýbajte sa miestam pri cestách (kvôli znečisteniu), zbierajte len toľko, koľko potrebujete, a dávajte pozor, aby ste si ho nepomýlili s konvalinkou alebo jedovatou jesienkou.
Mnohí si medvedí cesnak nosia z lesa domov a sadia ho do záhradky alebo aj do kvetináča. A niektorí ho rozdávajú s láskou.
„Mne v záhrade už 18 rokov, ľahko sa sadí. Sám sa množí, rastie ako pokrývka. Len mi je ľúto, že bývam 890 km od Prešova, rada by som vám dala. Tu ho každý rok rozdávam aj s korienkami a každému rastie a množí sa,“ napísala Mária.
„Aj ja som si minulý rok nasadila pod balkón pri bytovke. Bývame na jednotke a na dedine. Pod balkónom mám hriadku. Tento rok rastie prvýkrát, veľmi sa teším,“ pridala sa Lenka.
Ako na to? Potrebuje tienisté miesto, vlhkú pôdu a pokoj. Ak sa mu zapáči, rozšíri sa sám. Najlepšie je sadiť ho na jar alebo na jeseň, ideálne aj s korienkami – tak, ako to robí Mária, ktorá ho rozdáva vo veľkom.
Z lesov rovno na taniere! Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde a ak patríte k tým, ktorí si domov priniesli plný košík tejto voňavej zelene, nastáva otázka: Čo teraz s ním?
Odpoveď je jednoduchá – čokoľvek. Medvedí cesnak je totiž v kuchyni mimoriadne vďačný. Dá sa použiť surový, dusený, zamrazený, naložený... prosto ako chceš. Navyše, jeho výrazná cesnaková aróma bez pachu z úst z neho robí malý kulinársky zázrak.
Recept č. 1: Legendárne pesto z medvedieho cesnaku
To je základ. Ak ste si ho neurobili, akoby ste ani neboli v sezóne.
Na prípravu budete potrebovať:
Všetko rozmixujte do hladka. Výsledkom je zelené zlato – ideálne na cestoviny, pečivo, alebo aj do polievky ako chuťová bomba. Vydrží v chladničke aj dva týždne. Ale buďme úprimní – zje sa oveľa skôr.
Recept č. 2: Jarná polievka, ktorá rozvonia celý byt
Stačí zemiaky, vývar, trochu smotany a nakoniec za hrsť nasekaného medvedieho cesnaku. Krémová polievka s jeho jemne štipľavou chuťou je ako objatie po upršanom dni. A ak pridáte krutóny opečené na masle, úspech je zaručený.
Recept č. 4: Pagáče, ktorými zahanbíte aj svokru
Klasické kysnuté cesto naplňte vrstvou medvedieho cesnaku, tvarohu a masla. Upečte do zlatista a podávajte teplé. Varovanie: miznú rýchlejšie než stihnete povedať „daj si ešte jeden.“
Tak čo, už sa vám zbiehajú sliny?
Medvedí cesnak je sezónna záležitosť, preto sa oplatí využiť každú príležitosť – nielen na zber, ale aj na kuchynské experimenty. A ak vám niečo ostane, pokojne si ho zamrazte alebo nasekajte do oleja. Vaša budúca verzia v decembri vám poďakuje.