Reštaurácia pod Tatrami dostane za servírovanie medvedieho mäsa mastnú pokutu, porušila vraj nariadenie Európskej únie


Koliba Žerucha spod Tatier zaplatí za servírovanie medvedieho mäsa pokutu

Foto: Reštaurácia pod Tatrami dostane za servírovanie medvedieho mäsa mastnú pokutu, porušila vraj nariadenie Európskej únie
Foto: Pexels, FreePik/ Ilustračná FOTO

Bývalý biatlonista a olympijský medailista Pavol Hurajt bol pred nejakým časom stredobodom pozornosti, avšak tentokrát nie kvôli športu. Niekdajší olympionik je totiž vlastníkom koliby Žerucha v Tatranskej Štrbe. V ponuke nájdete tradičné slovenské jedlá, pod paľbou kritiky sa ocitla za medvedí guláš a nátierku z medvedích oškvarkov.


Kontrola nepreukázala pochybenie

Iniciatíva My sme les podala na kolibu trestné oznámenie, tvrdiac, že ide o porušenie zákona, pretože medveď je chránený živočích. Otázky sa vynorili aj ohľadom pôvodu mäsa, ktoré má byť podľa ochranárov otázne.

Po obvineniach sa začal majiteľ koliby brániť argumentom, že ponúkané mäso nepochádza z Tatranského národného parku, ale z poľovného združenia a mali aj všetky potrebné povolenia.

Pre úplnú transparentnosť mäso skontroloval aj autorizovaný veterinár a laboratórium v Zvolene ho preverilo na parazitárne ochorenia. Kontrola Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Poprad, ktorú vykonali 5. novembra 2024, nezistila žiadne pochybenie.


Trvali na svojom

Medveďa podľa informácií ulovilo poľovné združenie v Pribyline. Napriek jasným výsledkom kontroly iniciatíva My sme les trvá na tom, že odstrel medveďov v súčinnosti so Štátnou ochranou prírody môže byť nelegálny.

Iniciatíva však podala trestné oznámenie s rozsiahlym, 90-stranovým dôkazným materiálom, ktorý mal dosvedčiť, že odstrel bol vykonaný v rozpore so zákonom.

Hrozia im mastné pokuty

Vo veci sa začalo konať a teraz hrozí kolibe Žerucha, ako aj užívateľovi poľovného revíru, mastná pokuta. Vyšetrovatelia skutočne zistili v prípade porušenie zákona.

Kontrolou sa zistilo, že užívateľ poľovného revíru v obci Pribylina, okres Liptovský Mikuláš, predal 60 kilogramov mäsa z medveďa hnedého reštaurácii v Tatranskej Štrbe. Následne toto mäso použila reštaurácia pri príprave jedál, ktoré boli súčasťou ich dennej ponuky. Napríklad medvedieho guláša a nátierky z medvedích škvariek,“ uviedla Slovenská inšpekcia životného prostredia pre portál STVR.

Inšpekcia okrem toho upozornila na fakt, že predaj a kúpa mäsa z tohto cicavca zakazuje aj nariadenie Európskej únie.



Najnovšie v Prešovskom kraji

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie zo zahraničia