Pavel Nikov (34) pochádza z Liptovského Mikuláša. Pôsobí v Giraltovciach, kde už niekoľko mesiacov predvádza svoje cukrárske umenie. Pred Vianocami sa suverénne stal víťazom 4. série televíznej šou Pečie celé Slovensko. Vôbec to neočakával.
Skromný majster pekár Pali pôsobiaci v Giraltovciach má nielen zlaté ruky, ale aj láskavé srdce. Hoci si neveril, dotiahol to v súťaži omnoho ďalej, než vôbec predpokladal. „Veľmi ma potešilo, že finále bolo rekordne sledované. Nečakal som to, bol som z toho všetkého prekvapený, asi to bolo v závere finále aj vidieť.“
Teší sa z priazne a prajných reakcií ľudí, ktorí mu fandili a stále ho podporujú. S nálepkou východniara sa stal absolútnym víťazom a došiel v nej do úspešného konca, čím si plní svoj sen. Tvrdí, že súťaž bola pre neho dobrou reklamou a nakopnutím v ďalšom napredovaní. Otvorila mu bránu do cukrárskeho sveta a pomohla mu uplatniť sa. Dnes sa i vďaka tomu venuje remeslu, ktoré ho baví a živí.
Pečenie vraj niekedy nedával na prvé miesto vo svojom živote, piekol pre rodinu a kamarátov, keď mal niekto sviatok. „Rád som pomáhal starkej v rámci zábavy a hier v detstve, a to vo mne vzbudilo záujem. S prípravou dezertov som potom začal v giraltovskom hoteli, kde som pracoval ako manažér. Získal som tam priestor a mal vytvorené podmienky, a to bol začiatok môjho pečenia, tam sa to celé začalo,“ spomína.
Absolvoval vo voľnom čase potrebné kurzy, vzdelával sa v tom a prechádzal osobnostným rozvojom. Neskôr pracoval vo svidníckej prevádzke ako obchodný zástupca pre celoslovenskú firmu, ktorá vyrába nahrievaný tabak. Hoci vtedy odišiel z gastra a práca ho bavila, no stále sa túžil v cukrárstve realizovať.
„Som hotelák, mám základ skôr z kuchyne a varenia, čiže mám čiastočné vzdelanie. Odborné znalosti z manažmentu som získal na Fakulte manažmentu, v odbore turizmu a hotelierstva v Prešove. Tam sa venovala pozornosť príprave a technológii jedál.“ Snaží sa vzdelávať ďalej.
V Giraltovciach má liptovský rodák vytvorené svoje zázemie, kde dlhšie býva aj pracuje. Cíti sa vraj dobre na mieste, odkiaľ pochádza a aj vo svojom súčasnom bydlisku. S láskou a radosťou pečie pre Giraltovčanov a záujemcov z okolia svoje výrobky, ktoré sa dajú vyzdvihnúť priamo na prevádzke. Cukráreň však otvoriť neplánuje.
„Zatiaľ tu nie je miesto na sedenie a servírovanie. Mať veľký podnik ma však neláka. Táto prevádzka mi vyhovuje a zatiaľ postačuje. Robím, kedy a koľko treba, hlavne v začiatkoch je potrebné niečo do toho obetovať. Pracujem sám, tak by som viac nestíhal. Beriem na seba toľko, koľko zvládnem. Ďalšie veci sa vykryštalizujú časom,“ myslí si. Navyše propaguje všetko domáce a vyhýba sa všetkým polotovarom.
„Som dosť sebakritický a mám problém sa pochváliť a prijať kompliment. Mám tendenciu špekulovať, hľadať chyby, meniť niečo. Nemám v povahe sa vystatovať, skôr naopak, no učím sa oceniť sám seba. Osobnostne sa človek nikdy s niečím neuspokojí, preto chcem napredovať, vymýšľať stále niečo nové, nájsť si čas na kreatívnu chvíľu. Mojou ambíciou je v novom roku rozšíriť ponuku. Nebaví ma piecť stále to isté dookola, ale stále vymýšľať čosi nové,“ tvrdí.
Nešiel do toho bezhlavo, súťaž i podnikanie dlhší čas zvažoval. A vyplatilo sa. Pečie na zákazky iným, jeho pekárske umenie je nielen chutné, ale i pastvou pre oči. Jeho najväčšími podporovateľmi sú rodina, priatelia a známi, ktorí ho chceli do šou pôvodne prihlásiť, tak to napokon urobil sám. Ak by sa vraj neprihlásil on, nahlásili by ho iní, no nevedeli mu vyplniť prihlášku s osobným dotazníkom.
„Išiel som do toho s pocitom, že to možno ani na kastingu nevyjde, prekvapuje ma, ako som postupoval z kola na kolo a ako to dopadlo. No dlho ma v tej myšlienke skúsiť to masírovali iní. Sám vidím vopred skôr negatíva, no vďaka okoliu sa to všetko spozitívni. Ak by som to neskúsil, tak by som to nezažil,“ priznal.
Keďže v tom čase fungoval na živnosť, rozhodol sa pre rázny krok. Paliho mnohí podporovali pred súťažou, fandia mu naďalej aj úplne neznámi ľudia. „Niektorí ma vyhľadávali i predtým, keď mi dávali zákazky, iní na základe referencií a odporúčaní svojich známych. Teraz sa niektorí pristavia, či som to naozaj ja.“
Na záujem okolia a popularitu si zvyká len ťažko. „Asi si na to celkom ani nezvyknem. Tým sa nijako nechcem rúhať a znevažovať ten titul a samotnú súťaž, no nezakladám si na tom. Snažím sa venovať stopercentne svojej práci a byť s ňou stotožnený,“ priznáva úprimne.
Považuje sa za hanblivého človeka. „Keď sa na to pozriem z opačnej strany, ak by som k niekomu vzhliadal, neoslovil by som ho, povedal by som, že asi sa viac hanbím, než tí ľudia.“
Pred sviatkami bol o jeho pečenie obrovský záujem, rovnako je to aj začiatkom nového roka. „Ako to bolo prezentované už aj v súťaži, mojou špecialitou sú francúzske cukrovinky, odpaľované cesto, tartaletky, makronky, rezy. Klasické recepty nerobím, má rád netradičné veci. Snažím sa pracovať bez zbytočných stresov a vybavovať svoje zákazky k spokojnosti obidvoch strán. Chcem dať svojim zákazníkom príležitosť ochutnať aj to, čo piekol v súťaži, využívam aj nejaké chute zo šou.“ Jeho recepty sú aj zverejnené, dajú sa využiť v pohodlí domova.
Hoci má času nazvyš veľmi málo, je milovníkom cestnej cyklistiky a rád chodí cvičiť. „I keď som celý deň na nohách, aktívny pohyb mi chýba. Mám síce rád aj oddych, lebo veľa možností na to teraz nemám. No ak mám čas, zájdem aj na wellness. Po súťaži som si uvedomil, že si občas rád len tak poleňoším a preležím aj niekoľko hodín na gauči. Keď dlho ležím, už mám až výčitky svedomia. Z pocitu, že strácam čas a môžem ho využiť aj inak, zmysluplnejšie. Vzápätí si však uvedomím, že aj oddychovať sa treba naučiť. Odpočinok jednoducho musí byť, aby sme mohli fungovať ďalej a získavať ďalšiu energiu.“
V tomto ročníku súťaže bola dobrá partia, kde bola zrejmá pomoc, úprimnosť a prajnosť. Pekári sú navzájom v kontakte. Mnohých jeho priaznivcov zaujalo, že v šou pomáhal pri práci súťažiacim, ktorí nestíhali.
„Tá pomoc v súťaži bola vzájomná – nepomáhal som len ja iným, ak som mal čas, ale aj ostatní pomáhali mne, keď som potreboval. No to je aj to čaro strihu,“ tvrdí pokorne. Teší sa, že tam spoznal toľkých priateľov a že ako víťaz absolvuje stáž s Natachou Pacal, odbornou garantkou súťaže. Čakajú ho i ďalšie „posúťažné“ povinnosti. Obdivuje mnohých cukrárov, niektorí ho aj oslovujú a ochutnávajú jeho výrobky.
Cez sviatky bol aj v rodnom Liptove, Vianoce strávil s rodinou. Vie sa tešiť z maličkostí, na veľkých veciach si nezakladá. „Nikdy sme si doma nezakladali na darčekoch, mám radosť z drobností a malých pozorností. Pod stromčekom som si našiel publikácie z cukrárskej literatúry či kuchynskú zásteru a ďalšie praktické veci, ktoré sa mi zídu. S blízkymi sme však radi, ak sa cez sviatky môžeme stretnúť,“ povedal Pali Nikov.
Súťažné kastingy na ďalší ročník už vraj prebiehajú v plnom prúde, i keď zatiaľ nie sú verejnosti známe termíny televízneho štartu programu. Ľudia si už od neho pýtajú rady, ako majú zaujať. „Je to veľmi subjektívne. Každému radím, že je dobré využiť na konkurze to, v čom je človek dobrý. Netreba príliš experimentovať, ale radšej zostať prirodzený,“ odporúča záujemcom.