Poprad sa ocitol v strede zdravotníckeho poplachu. Miestna nemocnica hlási už piaty prípad neobvyklej žltačky typu E za posledný mesiac. Chorí boli okamžite preložení na infekčné oddelenie v Prešove, keďže Poprad nemá vlastné infekčné oddelenie a ambulancie fungujú iba dva dni v týždni.
„Pacienti vykazovali príznaky podobné žltačke typu A – únava, teplota, bolesti svalov a tráviace ťažkosti, ale priebeh bol vážnejší. Následne boli prevezení na liečbu do Prešova,“ potvrdila hovorkyňa nemocnice v Poprade Sylvia Galajda.
Najrizikovejšie sú suroviny ako paštéty či klobásy z infikovaných zvierat. Odborníci zároveň upozorňujú na riziko pri manipulácii so surovým mäsom a varujú pred nebezpečenstvom na zahraničných cestách do exotických destinácií.
Či už plánujete exotickú dovolenku, alebo chcete ochrániť svoje zdravie doma, nezabúdajte na pravidelnú hygienu a opatrnosť pri výbere jedla. Popradčania zatiaľ len dúfajú, že nákaza už ďalej neporastie.