Pred pár dňami sme informovali o kurióznej ponuke z tatranskej reštaurácie, v ktorej sa mal objaviť medvedí guláš a oškvarky. Reštaurácia zákazníkov týmto jedálnym lístkom prekvapila, keďže na Slovensku ide o chránené zviera.
Tento prípad pobúril aj ochranárov. Tatranský národný park sa však ohradil a akýkoľvek odlov vylúčil. K tomuto kurióznemu prípadu sa však vyjadril aj odborník, podľa ktorého môže ísť o marketingový ťah. Informuje o tom STVR.
Podľa zistení hygienikov mala reštaurácia medvedie mäso odkúpiť z Pribyliny. „Vo faktúre sa neuvádza informácia o lokalite, z ktorej pochádzal ulovený medveď. Pri výkone úradnej kontroly predložili nadobúdacie doklady aj výsledok laboratórneho vyšetrenia na trichinelózu s negatívnym výsledkom,“ informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade.
Hygienici budú preverovať dodávateľa a aj to, či mäso získal a umiestnil na trh v súlade so zákonom. K situácii sa vyjadrilo aj ministerstvo životného prostredia, podľa ktorého bol odlov medveďa legálny. Problém s predajom a podávaním mäsa chráneného zvieraťa v reštaurácii rezort nemá. Údajne stačí mať výnimku.
„Ak chcete mäso z medveď predávať, dá sa to. Nezakazuje sa to, ale musíte si z ministerstva vyžiadať súhlas a všetko bude v poriadku,“ uviedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa.
Na Slovensku neexistuje etický kódex, ktorý by reguloval servírovanie mäsa z chráneného zvieraťa. Organizácia My sme les podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia a trestné oznámenie v súvislosti s odstrelmi medveďov a spôsobom, ako ich usmrcujú.
Ako dodáva STVR, medveďa hnedého chráni aj európska legislatíva a podľa ochranárov môže oslabenie ochrany veľkých šeliem viesť aj k zvýšeniu nelegálneho obchodu s chránenými druhmi živočíchov.