Medvedí guláš a oškvarky z chráneného zvieraťa? V srdci Tatier sa objavila kontroverzná ponuka, ktorá vyvolala lavínu otázok a pobúrenia. Tatranská reštaurácia šokovala svojím jedálnym lístkom, kde zákazníci mohli ochutnať jedlá pripravované z mäsa chráneného medveďa. Medvedí guláš a nátierka z medvedích oškvarkov sú, zdá sa, len začiatkom sporných kulinárskych experimentov.
Obsluha reštaurácie bez okolkov tvrdí, že na získanie vzácneho mäsa sú potrebné „správne kontakty“ – konkrétne na Správe Tatranského národného parku, ktorú vedie šéf so škandalóznou minulosťou, právoplatne odsúdený pytliak vlkov.
Verejnosť a ochranári si však kladú zásadnú otázku: Má táto reštaurácia vôbec legálne povolenia? O pôvode medvedieho mäsa, údajne pochádzajúceho z povoleného odstrelu v spolupráci so Štátnou ochranou prírody, sa zatiaľ len špekuluje.
TANAP sa proti tomu, že by bol medveď odlovený v revíre parku zásadne ohradil, informovala Markíza. „Správa TANAP-u dôrazne odmieta, že by medvedie mäso, ktoré reštaurácia ponúka, pochádzalo z lovu v našom poľovnom revíre,“ povedali v reakcii na otázky televízie.
„Predmetné mäso z medveďa pochádza z podtatranského regiónu. V prevádzke neboli identifikované žiadne zistenia v rozpore s legislatívou,“ uviedla Janka Hurajtová z Koliby Žerucha pre televíziu.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade potvrdil, že kontrolu vykonali. Získali nadobúdacie doklady aj výsledky testov na svalovca.
Ochranárske organizácie nelenili a podali trestné oznámenie za porušovanie zákona o ochrane rastlín a živočíchov, pričom ich dokumentácia má viac ako 90 strán dôkazov. Na scéne sa objavil aj minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorého kontroverzné kroky v oblasti ochrany veľkých šeliem už vyvolali obavy z potenciálneho nárastu nelegálneho obchodu s divočinou.
Rezort pritom už niekoľko dni mlčí. Aj keď minister Taraba potvrdil, že reakcia ministerstva k tejto udalosti sa do rúk novinárov dostane, nestalo sa tak.
A čo ponúkne menučko nabudúce? Medajlónky z kamzíka alebo fašírky z rysa? Ironické odkazy na kulinárske absurdity zakončili ochranári z organizácie My sme les s drsným pozdravom: „Dobrú chuť, pán minister!“
Na situáciu ostro zareagovala Správa TANAP-u prostredníctvom sociálnych sietí. Uviedla, že doteraz nepožiadala o výnimku na odlov žiadneho medveďa a že sama nemá kompetenciu takéto povolenie vydávať. V prípade synantropného medveďa ohrozujúceho ľudí zasahuje Štátna ochrana prírody SR. TANAP zdôraznil, že nikdy neudelil výnimku na predaj medvedieho mäsa, a ak by nejaký ich zamestnanec konal protizákonne, išlo by o hrubé porušenie zákona.
Reštaurácia sa bráni, že mäso pochádza z legálneho lovu v podtatranskom regióne a výsledky kontroly Regionálneho úradu verejného zdravotníctva to nepotvrdili ani nevyvrátili. Doklady o nadobudnutí mäsa sú podľa úradu v poriadku, ale jeho presný pôvod stále nie je jasný.