VIDEO a FOTO: Popradčan spozoroval na nočnej oblohe zvláštny úkaz, videli ho aj ďalší. Viete, čo to bolo?


Zvláštny úkaz na nočnej oblohe nad Popradom zbudil záujem ľudí

VIDEO a FOTO: Popradčan spozoroval na nočnej oblohe zvláštny úkaz, videli ho aj ďalší. Viete, čo to bolo?
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/Jarko Chalák

Už viac ako mesiac máme na Slovensku jeseň, čo znamená, že dni sa skracujú a stmieva sa oveľa skôr. Hoci môže toto obdobie na niektorých ľudí pôsobiť vyčerpávajúco, prináša to aj výnimočnú príležitosť sledovať nočnú oblohu a rôzne úkazy, ktoré sa na nej vyskytujú, v skorších hodinách.

  

Hviezdy možno pozorovať voľným okom, pričom niektorí ľudia dokážu nájsť a rozoznať aj súhvezdia. Pri sledovaní komét a planét je však často potrebný astronomický teleskop. Napriek tomu môžete niekedy na oblohe spozorovať objekt, pri ktorom si nie ste istí, či tam naozaj patrí.

To sa stalo aj Jaroslavovi z Popradu, ktorý sa to snažil rýchlo odfotiť. Keďže však šoféroval auto, výsledná fotografia nebola kvalitná. „Vyzeralo to ako kométa, ktorá mala riadne dlhý chvost alebo také niečo,“ napísal a priložil obrázok, na ktorom je vidieť nezvyčajné svetlá.

Keďže nevedel, čo sa mu podarilo zachytiť, rozhodol sa opýtať ďalších Popradčanov. Viacero používateľov mu potvrdilo, že videli to isté na ceste z Popradu do Svitu, v Štrbe či dokonca aj v Žiline. Zároveň priložili svoje zábery.



Medzi používateľmi však našťastie nedošlo ku panike. „Veru, Jaro, príde mi to ako Starlink. Tiež som to sledoval spoza volantu. Zatiaľ však najjasnejšie Starlinky, aké som doteraz mal možnosť vidieť – ak to teda bolo ono,“ vysvetlil autorovi používateľ Tomáš.

Satelity Starlink zabezpečujú rýchly a stabilný internet do miest, kde tradičné spôsoby pripojenia k internetu nie sú možné, napríklad na horách alebo na mori. Na obežnú dráhu ich vyniesla spoločnosť SpaceX, ktorú vlastní americký miliardár Elon Musk.


Zastúpenie satelitov však nad Slovenskom nebolo vidieť po prvýkrát. Renáta uvádza, že v Humennom ich videli asi pred rokom. Podľa portálu Find Starlink existuje malá možnosť, že nad Popradom ich uvidíte na štyri minúty aj dnes (v pondelok 28. októbra) krátko po 18:00 hod. 





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj