Smrť rysa v Humennom je vyriešená: Neskúsené mladé zviera bolo obeťou zrážky s autom


Smrť rysa v Humennom je vyriešená

Foto: Smrť rysa v Humennom je vyriešená: Neskúsené mladé zviera bolo obeťou zrážky s autom Foto: TV JOJ

Medzi obcami Veľopolie a Ľubiša našiel cyklista mŕtveho rysa ostrovida, ktorý je na Slovensku chránený. Policajti preverovali, čo šlo o kolíziu s autom alebo to bol cielený odstrel. O prípade informovala TV JOJ, ktorá priniesla aj nové skutočnosti. 

Pozostatky prevzali pracovníci ŠOP, nasledovala pitva. Bolo zistené, že šlo o približne ročného rysa, ktorý bol usmrtený stretom s autom. Problémom však je, že vodič na mieste nehody nezotrval, nehodu neohlásil a z miesta odišiel. Tým, že ju neohlásil sa dopustil priestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. 

„Veľmi zriedkavo sa to stáva rysovi, pretože rys je veľmi opatrné zviera. A aj tých rysov nemáme tak veľa na Slovensku a nevyskytuje sa blízko takých frekventovaných ciest,“ uviedol náčelník LOZ Vlk Juraj Lukáč. 

Ako dodáva Juraj Lukáč, rys bol mladý a neskúsený. Dospelé rysy si totiž dávajú veľký pozor a vyhýbajú sa frekventovaným cestám. „Podľa toho charakteru zranenia, to auto išlo určite veľmi rýchlo. Pre šoféra, ktorý toho rysa zrazil, je to varovanie, že miesto toho rysa tam mohol byť človek. Veľmi často sa porušujú obmedzenia v rýchlosti a škodí to nielen zvieratám, ale aj ľuďom.“



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj