Štefana z Vranova nad Topľou pokladali skoro 20 rokov za mŕtveho. Dozvedel sa o tom len nedávno


Muž z Vranova nad Topľou má byť 20 rokov mŕtvy, ozval sa a žije

Foto: Štefana z Vranova nad Topľou pokladali skoro 20 rokov za mŕtveho. Dozvedel sa o tom len nedávno Foto: TV JOJ

Štefan z Vranova Nad Topľou je oficiálne už skoro 20 rokov mŕtvy. Polícia po ňom pátrala od roku 2005 a po dvanástich rokoch nezvestnosti bol na návrh rodiny vyhlásený za mŕtveho. Rodine bol vystavený aj úmrtný list s dátumom úmrtia 28. júna 2005. TV JOJ však kontaktoval muž, ktorý tvrdí, že on je Štefan Žipaj Sabol, po ktorom polícia pátra. 

„Ja som sa s ním nestretol, ale doklady a informácie, ktoré mi poskytol, nasvedčujú tomu, že je to skutočne tá osoba,“ uviedol advokát Štefana Miroslav Miert. TV JOJ sa s mužom osobne stretna v česko-nemeckom pohraničí. Na Slovensku je na neho stále vydaný platný zatýkací rozkaz.

„Mám starú totožnosť, mám vystavený aj rodný list a osvedčenie o štátnom občianstve. Je to od notára overené, že som to ja a že žijem,“ uviedol muž na stretnutí. Z domu pred rokmi údajne odišiel a rodine sa neozýval zo strachu, aby ich ochránil pred nebezpečnými ľuďmi, s ktorými sa zaplietol.

O vlastnom úmrtí sa dozvedel nedávno

Štefan sa údajne o svojom úmrtí a o tom, že je na neho vydaný zatykač, dozvedel len nedávno. Ako uviedol právnik Milan Ficek, na Slovensku môže byť trestné konanie vedené len voči živej osobe a pokiaľ je niekto mŕtvy alebo vyhlásený za mŕtveho, takéto trestné stíhanie je neprípustné. 

„Budeme sa ho snažiť oživiť a ako dopadne trestné konanie, to uvidíme,“ uviedol mužov advokát Miroslav Miert. Trestné konanie by podľa právnika malo byť zastavené, lebo po novele trestného zákona sa už nejedná s poukazom na výšku škody o trestný čin.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj