Veľká zmena pre školu pod Tatrami: Žiaci sa budú môcť učiť po rómsky


V škole v obci Rakúsy sa deti budú môcť učiť po rómsky

Foto: Veľká zmena pre školu pod Tatrami: Žiaci sa budú môcť učiť po rómsky Foto: pixabay.com

Školu pod Tatrami čaká zmena. V obci Rakúsy sa má vďaka prvej národnostnej škole vyučovať aj v rómskom jazyku. Dôvodom je, že mnohé deti z rómskej komunity rozprávajú výlučne po rómsky a po nástupe do školy majú problém s porozumením slovenského jazyka, v ktorom vyučovanie prebieha. O novinke informuje TV Markíza

V Rakúsoch sa k rómskej národnosti hlási 74 percent z viac ako 2-tisíc obyvateľov. Rómčina je najpoužívanejší jazyk. Je veľmi málo rodín, ktoré s deťmi rozprávajú po slovensky. Ako uviedla zástupkyňa ZŠ a MŠ Rakúsy Eva Šefčíková, niekedy im trvá aj pár mesiacov, kým deti začnú rozumieť pokynom v slovenskom jazyku. 

„Prvotný nápad zriadiť národnostnú školu vznikol ako pomoc tým deťom, ktoré majú slabé výsledky,“ uviedla riaditeľka ZŠ a MŠ Rakúsy Lucia Brutovská. Projekt je v štádiu príprav, no viacerí učitelia prejavili záujem o absolvovanie päťročného štúdia rómskeho jazyka. 

Ako dodáva TV Markíza, projekt bude fungovať na dobrovoľnej báze. Rodič bude môcť vybrať, či bude dieťa navštevovať triedu, v ktorej sa učí po slovensky alebo rómsky. V rómskom jazyku by mali byť tri predmety, a to jazyk, reálie a tretí zatiaľ nie je známy. Tento projekt by podľa školy mal deťom uľahčiť prechod štúdiom. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj