Na Tomášikovej v Prešove majú pribudnúť parkovacie miesta. Prečo schytalo mesto od obyvateľov kritiku?


Kritika za parkovacie miesta na Tomášikovej v Prešove

Foto: Na Tomášikovej v Prešove majú pribudnúť parkovacie miesta. Prečo schytalo mesto od obyvateľov kritiku? Foto: Facebook/Mesto Piešťany, pexels.com

Mesto Prešov začiatkom októbra spustilo výstavbu nových parkovacích miest vo vnútroblokoch na Baštovej, Tomášikovej a na Pavlovičovom námestí. Dokopy má pribudnúť až 75 parkovacích miest. Mesto informovalo aj o tom, že v lokalitách budú vysadené stromy, poprípade tie, ktoré budú vo výstavbe prekážať, nebudú vyrúbané, ale presadené. 

Vlnu kritiky však spustili sťažnosti obyvateľov, ktorí si všimli, že na Tomášikovej na Sídlisku III, kde má pribudnúť 43 parkovacích miest, došlo k výrubu stromov aj napriek informáciám, že tomu tak nebude.


„Mám len otázku k vytváraniu nových parkovacích miest na Tomášikovej ulici. Prečo sa vyrezávajú krásne 50-ročné stromy, keď bolo povedané, že ani jeden strom sa nebude zrezávať? V iných krajinách si vážia svoju prírodu, každý jeden strom a my si tu vyrezávame stromy pre kus betónu. Dalo sa to aj ináč,“ uviedla Lýdia.

Pridali sa aj ďalší obyvatelia, podľa ktorých na Tomášikovej stromov len ubúda a žiadne nové sa nesadia. V súvislosti s týmito obavami obyvateľov sa mesto k situácii vyjadrilo a informovalo o dôležitých faktoch.

Pred začiatkom bol zhodnotený stav drevín

Pred začatím výstavby parkoviska bola podľa mesta vypracovaná arboristika, teda zhodnotenie zdravotného stavu stromov v tejto lokalite. Od tohto zhodnotenia sa odvíjal aj projekt a skutočnosť, koľko parkovacích miest bude nakoniec vybudovaných.


„Zdravé stromy zostali na pôvodnom mieste. Pri plánovaní sme sa však riadili odborným posudkom stavu stromov a zelene v lokalite. Napríklad z tohto dôvodu sme sa rozhodli nevybudovať niektoré parkovacie miesta a nechať tak priestor pre stromy,“ uvádza radnica.


Facebook/Mesto Prešov – Oficiálna stránka mesta


Stromy boli vyrúbané pre zlý stav

Niektoré kry a stromy bolo podľa mesta nutné vyrúbať pre zlý zdravotný stav. Šlo o tie, ktoré boli poškodené, mali podlomené zdravie či kondíciu. Mesto zdôrazňuje, že neboli odstránené pre výstavbu parkovísk, ale pre bezpečnosť obyvateľov. Výrub celkovo zahŕňal deväť drevín a tri kry. Informácie o týchto drevinách nájdete TU

Namiesto týchto drevín mesto plánuje vysadiť 22 kusov drevín, ktoré odolávajú nadmernému suchu a sú prispôsobené zmene klímy v mestách. Bude sa vysádzať dub letný, čremcha obyčajná, muchovník lamarockov, hlošina úzkolistá a hloh jednosemenný.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj