Od obchodu po remeslá. Nový kampus za milióny eur prináša široké možnosti vzdelania pre stredoškolákov v kraji


V Starej Ľubovni vznikol prvý stredoškolský kampus

Foto: Od obchodu po remeslá. Nový kampus za milióny eur prináša široké možnosti vzdelania pre  stredoškolákov v kraji
Galéria: 14 fotiek
Foto: Prešovský samosprávny kraj

V Spojenej škole na Jarmočnej ulici v Starej Ľubovni vznikol prvý stredoškolský kampus v Prešovskom kraji. Tvoria ho Obchodná akadémia a Stredná odborná škola techniky, gastronómie a remesiel, a jeho súčasťou je aj pracovisko v Lomničke. Prepája tak viacero oblastí od obchodu a služieb, cez remeslá i gastrosféru, vďaka zlúčeniu so Strednou odbornou školou technickou aj techniku či strojárstvo.

Staroľubovnianske stredoškolské mestečko prešlo modernizáciou, tá priniesla novú prístavbu pre cukrársku výrobu a výučbu barbeque. Obnovili sa dielne pre stolárov, kaderníkov, budova teoretického vyučovania, kuchyňa a gastroprevádzka. Zásadnou úpravou prešla budova internátu, ktorého súčasťou je cvičný hotel s modernými izbami a s priestormi recepcie s kartovým systémom.

Škole pribudli oddychové zóny, nové športoviská a v podkroví multifunkčné konferenčné centrum. “V rámci modernizácie priestorov v sídle na Jarmočnej ulici, bolo preinvestovaných 5,5 milióna eur,” približuje kraj. 

Päťročná idea

„Myšlienka kampusu vznikla pred piatimi rokmi s obavami, či tento náš odvážny zámer naplní očakávania verejnosti, učiteľov i žiakov. Dnes tu máme kvalitnú strednú školu 21. storočia v reprezentatívnych priestoroch a špičkovým vybavením, ktorá spĺňa všetky požiadavky pre moderné vzdelávanie mladých ľudí, ktorí budú tak lepšie pripravení na reálny život a trh práce,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Zdroj: Facebook// Milan Majerský


Modernizáciou tiež prešlo pracovisko v Lomničke, kde sa za 3,4 milióna eur sa tu postavil nový objekt pre praktické vyučovanie. Ďalších 500-tisíc eur smerovalo do materiálno-technického vybavenia určeného pre odbory stavebná, lesná či potravinárska výroba.

Žiaci v odbore lesná výroba majú novú rúrová sušička pilín a peletovaciu linku, pomocou ktorých vznikajú z odpadu peletky na vykurovanie. Objekt by mal slúžiť ako náborové centrum pre podporu mladých ľudí zo sociálne-znevýhodneného prostredia a ich efektívne zapojenie do stredoškolského vzdelávania a do prípravy na trh práce.

„Aktivity v Lomničke predstavujú nový koncept takzvaného vzdelávania na pol ceste a otvárajú ďalšie možnosti získania kvalifikácie žiakov z rómskych komunít. Nová vzdelávacia infraštruktúra ich môže motivovať k tomu, aby štúdium na strednej škole úspešne ukončili a prípadne v ňom pokračovali ďalej,“ zdôraznil Štefan Chudoba, expert na oblasť odborného vzdelávania a prípravy zo Svetovej banky. 

Tretia najväčšia škola kraja

Do budúcna sa plánuje ďalšia investícia. Za šesť miliónov eur sa tu vybuduje technického pavilónu pre bývalú Strednú odbornú školu technickú a jeho materiálno-technického vybavenia. Nové zázemie s dielňami pre techniku, elektrotechniku i strojárstvo by pritom malo vzniknúť do roku 2027.

Ako uviedol Marián Poliščák, ktorý je poverený vedením školy, je spojená škola na Jarmočnej ulici s vyše 750 žiakmi a 111 zamestnancami treťou najväčšou v kraji, a to práve fúziou viacerých vzdelávacích inštitúcii. 





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj