Je vaše mesto či obec kvalitným miestom na život? V prvej desiatke sa objavili aj oblasti Prešovského kraja


Je vaše mesto či obec kvalitným miestom na život?

Foto: Je vaše mesto či obec kvalitným miestom na život? V prvej desiatke sa objavili aj oblasti Prešovského kraja Foto: Facebook/Mesto Prešov - Oficiálna stránka

Aké bodové hodnotenie z pohľadu kvality života má mesto či obec, v ktorej žijete? To si viete overiť vďaka novej aplikácii Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR s názvom Municipalities on Map (MuMAP). 

V tejto aplikácii môžete zistiť, na akej kvalitatívnej úrovni sú obce v oblasti bezpečnosti a demografie či vzdialenosti od škôl a nemocníc v porovnaní s inými samosprávami. Vďaka aplikácii získate prehľad napríklad o nezamestnanosti čo vzdialenosti k najbližšej nemocnici.

„Podľa bodového hodnotenia, kde môžu samosprávy získať maximálne 3-tisíc bodov, sú obce s najvyšším bodovým ohodnotením považované za najkvalitnejšie pre život,“ uvádza hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. 


Od zelenej až po červenú

Aplikácia ponúka prostredníctvom novej záložky Kvalita života interaktívnu mapu, ktorá farebne odlišuje obce podľa kvalitatívnej úrovne života, a to od zelenej až po červenú. Občanom umožňuje porovnávať slovenské obce na základe deviatich oblastí, ako je demografia, ekonomická aktivita, zdravotná starostlivosť, vzdelávanie, bezpečnosť, stupeň ohrozenia extrémnym počasím, účasť na voľbách či sociálna starostlivosť a kultúra.

Hodnotenie kvality života zahŕňa široké spektrum faktorov, ktoré ovplyvňujú každodenný život obyvateľov. Bezplatnú webovú aplikáciu Municipalities on Map nájdete v prípade záujmu na tomto odkaze. Spomínanú mapu v záložke Kvalita Života.

Ako dopadli mestá a obce v Prešovskom kraji?

V prvej desiatke tohto hodnotenia sa objavili aj obce Prešovského kraja. Na treťom mieste je obec Nižná Jedľová, okres Svidník. Na piatom mieste sa nachádza obec rovnako z okresu Svidník, a to obec Nižný Orlík. Na deviatom mieste je obec Nemešany, okres Levoča. Z celkového počtu 2 924 hodnotených samospráv sa mesto Prešov umiestnilo na 583. mieste. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj