Ministerstvo životného prostredia ohrozuje Starinu,tvrdia Demokrati. Ohrozené sú aj milióny eur


Ministerstvo ohrozuje Starinu, hrozí strata miliónov z cyklotrasy

Foto: Ministerstvo životného prostredia ohrozuje Starinu,tvrdia Demokrati. Ohrozené sú aj milióny eur Foto: Facebook/Ministerstvo životného prostredia SR, Rusyn.sk

Demokrati varujú pred nebezpečnými plánmi Ministerstva životného prostredia, ktoré môžu ohroziť vodnú nádrž Starina, kľúčový zdroj pitnej vody pre viac ako 350-tisíc ľudí. Do toho všetkého sú v hre aj milióny eur, ktoré môže štát prísť kvôli konfliktom okolo cyklotrasy Poloniny trail.

Tajomník ministerstva Štefan Kuffa údajne rokoval so zástupcami urbárov o zmiernení prísnych opatrení v ochranných pásmach okolo nádrže. Hovorilo sa o možnom povolení väčšieho počtu áut a kamiónov, obnovení komerčnej ťažby, poľovačkách či dokonca legalizácii čiernych stavieb, ktoré už teraz „zdobia” okolie Stariny, píše Denník N.

Bývalý štátny tajomník Michal Kiča bije na poplach: „Uvoľnenie týchto pravidiel by bolo hazardom s jedným z najväčších zdrojov pitnej vody na Slovensku. Naopak, požadujeme sprísnenie ochrany Stariny.“ Kiča tiež upozorňuje, že rozšírenie ťažby dreva v okolí nádrže by mohlo viesť ku kontaminácii vodných tokov, čím by ohrozilo pitnú vodu pre tisíce obyvateľov.

Ďalšie sporné investície

Sporná je aj nedávna investícia viac ako 800-tisíc eur z Pôdohospodárskej platobnej agentúry na výstavbu cesty pri vysídlenej obci Starina. Podľa Kiču to vyvoláva podozrenie, že cesta má slúžiť predovšetkým na uľahčenie drevorubačských aktivít, ktoré sa v oblasti Polonín znovu rozmáhajú.

Problémy sú aj s dopravou okolo nádrže. Zatiaľ čo denné maximum je oficiálne 40 áut, vodohospodári bežne púšťajú až 90 vozidiel. A aby toho nebolo málo, práve týmto vodohospodárom vadí novovybudovaná cyklotrasa Poloniny trail, na ktorú bol použitý nemalý objem financií. Prešovský kraj ju síce konzultoval s odborníkmi, no cyklisti majú prejazd zakázaný. Výsledok? Kraj môže prísť o milióny eur, ktoré investoval do projektu. Mimovládna organizácia Aevis už podala podnet na Okresný úrad životného prostredia v Prešove. Rozhodnutie visí vo vzduchu, no jedno je isté: Starina je pod tlakom a s ňou aj milióny eur.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj