Teší sa už celý „Vyšný koniec“ . Hubár z Rudlova našiel vatovec veľkosti futbalovej lopty


Hubár našiel obrovské vatovce: Teší sa celá dedina, skončia na panvici

Foto: Teší sa už celý „Vyšný koniec“ . Hubár z Rudlova našiel vatovec veľkosti futbalovej lopty

Foto: Facebook/ Obec Rudlov

Hubárska sezóna je v plnom prúde, a tentokrát sa šťastie usmialo na Jožka z obce Rudlov. Pri jednej zo svojich obľúbených vychádzok narazil na skutočný poklad - hneď tri obrovské vatovce obrovské, ktoré môžu dorásť do gigantických rozmerov. Jožkovi sa podarilo nájsť kúsky veľké až 50 cm a s hmotnosťou do 4 kg. Niet divu, že sa na jeho úlovok teší celý Vyšný koniec, ktorý čaká chutné hostiny.

Vzácny úlovok zo slovenských lúk

Vatovec obrovský (Calvatia gigantea) je vzácnym úlovkom, no pre tých, ktorí vedia, kedy a kde hľadať, môže byť realitou. Jeho sezóna trvá prevažne od augusta do októbra a najčastejšie sa vyskytuje na lúkach, pastvinách a v otvorených priestoroch, ktoré poskytujú ideálne podmienky na jeho rast. Vatovec je mykorízna huba, čo znamená, že sa spája s koreňmi rastlín a vytvára s nimi symbiotický vzťah.

Ako vatovec rozpoznať? Jeho guľovitý tvar a veľkosť ho robia neprehliadnuteľným. Keď je mladý, má bielu a pevnú dužinu, ktorá je ideálna na konzumáciu. Starší vatovec však sčernie a stane sa nejedlým, preto je dôležité ho nazbierať v správny čas.



A ako si túto lahôdku vychutnať? Najlepšie sa hodí na rôzne kuchynské úpravy. Vychutnať si ho môžete vyprážaný, podobne ako rezne, alebo ho použiť do polievok či omáčok. Recept na jednoduché vyprážanie sme už priniesli, ale vatovec môžete pripraviť aj na iné spôsoby, napríklad ako hubový perkelt či dokonca ako prílohu k mäsu.

V Rudlove sa teší na poriadnu hostinu celý “Vyšný koniec”. Ak budete mať to šťastie a natrafíte na vatovec aj vy, neváhajte ho zobrať domov a pripraviť si chutnú jedlú pochúťku.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj