VIDEO: V humenskej nemocnici si originálne pripomenuli dôležitosť prevencie živou ružovou stužkou


V humenskej nemocnici si neobyčajne pripomenuli dôležitosť prevencie

Foto: VIDEO: V humenskej nemocnici si originálne pripomenuli dôležitosť prevencie živou ružovou stužkou Foto: Facebook/Nemocnice Penta Hospitals Slovensko

Tento mesiac je známy aj ako Ružový október a jeho cieľom je zvyšovať povedomie o rakovine prsníka. Utorok 15. októbra sme si okrem toho pripomínali Medzinárodný deň pre zdravé prsia. V humenskej nemocnici si tento deň pripomenuli veľmi výnimočne. 

V areáli vytvorili zamestnanci živú ružovú stužku, ktorou symbolicky podporili dôležitosť prevencie. Ako nemocnica prezradila, stred stužky patril kolegyni Liane, ktorej práve včasná diagnostika zachránila život. 


„Myšlienku tohto dňa podporilo aj vedenie nemocnice, ktoré odmenilo všetkých zúčastnených sladkosťou v príznačnej farbe. Sladká pozornosť čakala v tento ružový deň aj pacientky na rádiologickom oddelení, gynekologickej či onkologickej ambulancii,“ dodáva nemocnica.


Prevencia je dôležitá

Na Slovensku predstavuje rakovina prsníka najčastejšiu príčinu smrti na zhubné nádory žien. K tomu, aby sa ochorenie zistilo v čo najskoršom štádiu, keď je najväčšia nádej na jeho vyliečenie, môže prispieť každá žena samovyšetrením a novozistenú zmenu na prsníku je potrebné okamžite konzultovať so svojím gynekológom.

Pri prevencii sú dôležité tri kroky. Patrí tam samovyšetrenie, ktoré by mala každá žena vykonávať aspoň raz za mesiac. V prípade nálezu hrčky zachovajte pokoj, nie každá hrčka na prsníku musí znamenať najhoršie. Tretím krokom je v prípade nálezu kontaktovať lekára, skoré odhalenie ťažkostí vám môže zachrániť život.

Ako na samovyšetrenie prsníkov?

K tomu, aby sa na rakovinu prsníkov prišlo čo najskôr, môže prispieť samovyšetrením každá žena. Sledujte sa v troch polohách, a to pred zrkadlom, v ľahu a v sprche. Pri samovyšetrení používajte brušká troch prostredných prstov. Sieť nemocníc Penta Hospitals vám ponúka návod na samovyšetrenie prsníkov. Nájdete ho TU

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy