Už čoskoro sa rozozvučí zvon v kaplnke pod Ostrvou. Sobota bude patriť obetiam hôr


Už čoskoro sa rozozvučí zvon v kaplnke pod Ostrvou

Foto: Už čoskoro sa rozozvučí zvon v kaplnke pod Ostrvou. Sobota bude patriť obetiam hôr Foto: Tatranský národný park

Už tradične bude predposledná októbrová sobota patriť obetiam hôr. Zvon v kaplnke pod Ostrvou sa 19. októbra rozozvučí pred 11:00 hod. Sprievod sa ku kaplnke pod masívom Ostrvy presunie od Horského Hotela Popradské pleso.

„Prečítaním mien obetí Tatier, ktoré v štatistikách horských záchranárov na slovenskej i poľskej strane pribudli od poslednej pietnej spomienky, vzdajú prítomní hold všetkým, ktorí v horách prišli o to najcennejšie – vlastný život. Pietny akt uzavrie svätá omša,“ uvádza Správa TANAP-u na internetovej stránke. 

Momentálne sa na Symbolickom cintoríne nachádza 407 tabuliek s 558 vygravírovanými menami. Na tabuľke, ktorá je umiestnená priamo v kaplnke, sú štyri mená staviteľov kaplnky. Vzhľadom na to, že cintorín je národnou kultúrnou pamiatkou, sa umiestňovanie tabuliek riadi presnými pravidlami. Schvaľuje ich Kuratórium Symbolického cintorína a ich inštalovanie má na starosti Stredisko starostlivosti o turistickú infraštruktúru Správy TANAP-u.

„Citlivo pri návšteve tohto pietneho miesta v horách je potrebné pristupovať aj k zanechávaniu stôp v podobe odpadu. Ak sa rozhodnete venovať tichú spomienku obetiam pri svetle sviečky, nezabudnite potom sfúknuť jej plameň a vziať si ju so sebou. Nenechávajte na tomto pietnom mieste odpadky,“ dodáva Správa TANAP-u.

Lokalita nie je prístupná celý rok

Nezabúdajte na to, že Symbolický cintorín pri Popradskom plese nie je pre návštevníkov otvorený celý rok. Od 15. decembra do 30. apríla sa na toto spomienkové miesto totiž vzťahuje sezónna uzávera. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy