V časti Táborisko sa začalo s kontrolou prevádzok. Prešovčania na to čakali štyri roky


V časti Táborisko sa začalo s kontrolou prevádzok, ktoré porušujú pravidlá

Foto: V časti Táborisko sa začalo s kontrolou prevádzok. Prešovčania na to čakali štyri roky Foto: Google Maps

Mesto nedávno oznámilo, že počas októbra bude v časti Táborisko prebiehať prísny štátny stavebný dohľad. S kontrolami sa začalo po podnetoch obyvateľov, podľa ktorých sa z pokojnej rezidenčnej štvrte stáva raj pre podnikateľov, ktorí si z rodinných domov urobili pracovné základne. To všetko v rozpore s územným plánom. Počet nehnuteľností, ktoré sa využívajú mimo pravidiel, narastá, a tak sa občania rozhodli konať. Výsledkom je petícia, na ktorú mesto konečne zareagovalo.

Prešovčania na tento moment čakali štyri roky. Ako uvádza STVR, mesto vyhodnotilo petíciu ako opodstatnenú, no doteraz nerobilo nič. Tvrdilo, že nemá dostatočné kapacity. V časti Táborisko sa môže na podnikanie využívať maximálne štvrtina domu, čo sa podľa obyvateľov nedodržiava.

Ako uviedol iniciátor petície Patrik Tomič, pribúdajú zdravotnícke, právnické zariadenia, dielne, opravárne, obchody. Zvyšuje sa hluk, od rána je v časti vyšší počet áut či hluk z dvorov. Podľa jeho slov to niekedy pokračuje aj počas víkendov. 


Pomoc prišla po štyroch rokoch

Petícia bola mestu odovzdaná pred štyrmi rokmi, no aj napriek tomu, že bola uznaná ako opodstatnená, riešenie neprišlo. Ako uviedol primátor, dôvodom sú nedostatočné kapacity. Petícia si podľa neho vyžaduje zásadný počet úradníkov a zásadný počet kontrol.

Hlavný kontrolór má však rozdielny názor. „Táto petícia je z môjho pohľadu najdlhšie neriešenou petíciou v našom meste. Považujem to za ignoráciu vôle ľudí,“ povedal pre STVR hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst.

Obyvatelia sa dočkali kontrol už tento rok, a to aj vďaka stanovisku hlavného kontrolóra. Aj keď na to kapacita stále nie je, radnica to zvážila ako jednu z priorít. „Ak niekto celý objekt využíva na podnikanie, tak to už nie je rodinný dom, a to má zase dosah na daňové povinnosti vo vzťahu k mestu, takže toto je potrebné takisto preveriť,“ doplnill Alexander Ernst. Výsledky kontrol by malo mesto poznať začiatkom novembra.



Banská Bystrica
Trenčín
Nitra
Trnava
Žilina
Trnava
Trenčín
Bratislava
Bratislava
Košice
Košice
Banská Bystrica
Žilina
Nitra