Veľký Šariš smúti: Zomrel Ján Rodák, prvý vedúci redaktor a zakladajúci člen novín Veľkošarišan


Zomrel Ján Rodák, zakladajúci člen Veľkošarišanu

Foto: Veľký Šariš smúti: Zomrel Ján Rodák, prvý vedúci redaktor a zakladajúci člen novín Veľkošarišan Foto: Facebook/Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Smutná správa pre Veľký Šariš. V sobotu 12. októbra zomrel vo veku 84 rokov spisovateľ a novinár Ján Rodák. Bol prvý vedúci redaktor a zakladajúci člen novín Veľkošarišan. Bol nielen tvorcom obsahu, ale aj inšpiráciou pre mnohých mladých autorov. 

„Jeho odchod zanechal prázdne miesto v srdciach všetkých, ktorí mali tú česť ho poznať. Ján Rodák sa narodil s vášňou pre slovo. Jeho vízia a zápal pre kvalitnú žurnalistiku a kultúrne hodnoty formovali základy, na ktorých dnes stojí táto platforma,“ spomína mesto Veľký Šariš. 

Svojou prácou prispel k rozvoju slovenskej kultúry a médií, bol mentorom, priateľom a bojovníkom za spravodlivé slovo. „Jeho dedičstvo žije v každom článku, ktorý napísal, a v mnohých, ktorých ovplyvnil.“

Samospráva na neho spomína ako na vzor pokoja, integrity a oddanosti. „Jeho prítomnosť bude chýbať nielen v redakcii, ale aj v komunitách, ktoré mal rád. Nech odpočíva v pokoji, jeho duša zostane navždy zapísaná v našich srdciach a mysliach.“


Založil mestské noviny

Ján Rodák bol v roku 1992 zakladajúcim redaktorom spomínaných mestských novín Veľkošarišan. Od roku 1992 až do roku 2006 bol vedúcim redaktorom tohto mesačníka. Podarilo sa mu zviditeľniť osobnosti zo šarišského regiónu.

Okrem toho bol aj autorom viacerých publikácií. Bol členom Spolku slovenských spisovateľov a regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov v Prešove. Bol mu udelený titul čestný občan mesta a Cena mesta Veľký Šariš.

Posledná rozlúčka so zosnulým Jánom Rodákom sa uskutoční vo štvrtok 17. októbra o 10:00 hod. v Dome smútku vo Veľkom Šariši.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Bratislava
Banská Bystrica
Košice
Nitra
Trenčín
Žilina
Trnava
Trenčín
Trnava
Banská Bystrica
Košice
Bratislava
Nitra
Žilina