Prešovská firma čelí podozreniam, že zákazka na uniformy policajtov za 21 miliónov, jej bola ušitá na mieru


Zákazka na uniformy za milióny: Prešovská firma má byť zvýhodnená?

Foto: Prešovská firma čelí podozreniam, že zákazka na uniformy policajtov za 21 miliónov, jej bola ušitá na mieru Foto: Facebook/Matúš Šutaj Eštok

Ministerstvo vnútra, vedené Matúšom Šutajom Eštokom, sa znova ocitlo pod tlakom kvôli ďalšej spornej štátnej zákazke. Tentoraz ide o nákup nových uniforiem pre policajtov a hasičov, ktorý by mal stáť 21,5 milióna eur bez DPH. Uchádzači však naznačujú, že podmienky verejného obstarávania sú nastavené tak, aby vyhovovali jednej konkrétnej firme z Prešova, čo vyvoláva podozrenia, že výsledok súťaže je vopred dohodnutý, píše Denník N.

Sťažnosti začali prichádzať v čase, keď súťaž ešte prebieha. Z dokumentov, ktoré ministerstvo zverejnilo v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, je zrejmé, že uchádzači majú problémy s krátkou lehotou na predkladanie ponúk. Firmy musia do 26. novembra predložiť nielen cenové ponuky, ale aj vzorky uniforiem s certifikátmi kvality. Výroba vzoriek podľa požadovaných kritérií, vo vyžadovanej farbe a s preukázaním, že materiál obstál v certifikovanej skúšobni, je podľa potenciálnych uchádzačov za desať týždňov takmer nemožná.

Jedna z firiem dokonca žiada predĺženie lehoty aspoň o štyri mesiace, pretože proces vývoja a výroby materiálov a vzoriek je časovo náročný. Firmy kritizujú aj to, že ministerstvo odmieta sprístupniť vzorku uniforiem, ktorá by im pomohla pri návrhu. „V odevnom priemysle je bežnou praxou, že zákazníci umožnia výrobcom prehliadnuť vzorky, ak požadujú výrobu konkrétneho produktu,“ tvrdí jedna zo sťažujúcich sa firiem.


Obavy však rastú najmä kvôli tomu, že technické požiadavky v tendri údajne zvýhodňujú firmu Gemor Fashion z Prešova, ktorá používa materiál od firmy Gore-tex, a je jednou z mála, ktorá dokáže splniť podmienky. Ostatní výrobcovia upozorňujú, že nemajú prístup k materiálom, ktoré by spĺňali tak náročné požiadavky bez rizika obchodného sporu. Ministerstvo obvinenia z diskriminácie odmieta a tvrdí, že podmienky sú nastavené transparentne a bez preferovania konkrétnych značiek.

Opozičný poslanec Juraj Krúpa zo strany SaS už avizoval, že sa chystá iniciovať rokovanie branno-bezpečnostného výboru, aby minister Šutaj Eštok podozrenia vysvetlil. „Napriek tomu, že koalícia výbory blokuje, túto zákazku musíme otvoriť. Vyvoláva príliš veľa otázok,“ zdôraznil Krúpa.

Situácia okolo ministerstva vnútra je obzvlášť napätá, keďže toto nie je prvý prípad, ktorý vzbudil pochybnosti. Nedávno ministerstvo čelilo kritike pre nákup hasičských áut za 46 miliónov eur, čo tiež vyvolalo podozrenia, že išlo o nekalé praktiky pri verejnom obstarávaní. Tento prípad už dokonca preveruje polícia. Všetko nasvedčuje tomu, že aj nákup uniforiem bude potrebné dôkladne preskúmať.



Banská Bystrica
Nitra
Trenčín
Nitra
Žilina
Žilina
Košice
Bratislava
Trnava
Trnava
Banská Bystrica
Bratislava
Trenčín
Košice