Súpera nehodnotím, dôležitá je pokora, hovorí pred východniarskym derby kanonier Tatrana Prešov Matej Franko


V sobotu sa odohrá východniarske derby, kanonier Prešova si verí

Foto: Súpera nehodnotím, dôležitá je pokora, hovorí pred východniarskym derby kanonier Tatrana Prešov Matej Franko Foto: Facebook/Tatran Prešov

Sú na skvelej výsledkovej vlne. Futbalisti druholigového Tatrana Prešov by si po dvoch rokoch neúspechu radi zakričali postupový chorál. V aktuálnej sezóne MONACObet ligy sa im v tomto smere zatiaľ darí, nakoľko sú po neúplnom 10. kole na čele súťaže s 20 získanými bodmi, pričom majú trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom.

Zverenci trénera Mareka Petruša nezvládli posledné kolo minulej druholigovej sezóny, keď v Humennom prehrali 0:2 a neprebojovali sa tak do baráže o postup do Niké ligy. O to väčšiu motiváciu majú v aktuálnej sezóne, v ktorej sú zatiaľ pomerne dominantní. Po 9 odohraných zápasoch majú bilanciu 6 víťazstiev, 2 remízy a 1 prehra so skóre 20:10 a 20 získanými bodmi.

A práve do Humenného sa Tatran vráti ako súper už túto sobotu 12. októbra 2024, keď pod Vihorlatom v dohrávke 6. kola MONACObet ligy vyzve domácich, ktorí sa ale nachádzajú na nelichotivom poslednom mieste tabuľky. Humenčania pod vedením trénera Miroslava Janteka nielenže majú len 4 body v tabuľke, oni ešte stále čakajú na prvé víťazstvo v sezóne. Príde vo východniarskom derby?

Prešov bude jednoznačným favoritom tohto merania síl. Je vo skvelej športovej forme a čo je hlavné, hráči trénera Mareka Petruša v poslednom súťažnom zápase v Žiari nad Hronom ukázali správny charakter. Proti Pohroniu prehrávali 0:2 aj 2:3, ale napokon na trávniku nepríjemného súpera dokázali vyhrať 5:3. Pomohol im k tomu hetrik, teda 3 góly útočníka Mateja Franka. Autora 5 gólov v tejto sezóne a prvého hráča s hetrikom na svojom konte Prešovak.sk vyspovedal aj preto, že Matej v minulej sezóne pôsobil na hosťovaní práve v Humennom. Sobotňajšieho súpera tak dôverne pozná.

Matej, Tatran Prešov je nateraz na čele tabuľky MONACObet ligy s 20 bodmi a 3-bodovým náskokom. Ako tento úspech riešite v šatni, aké je vaše nastavenie do ďalších zápasov a ktoré aspekty v hre vás vyniesli na 1. miesto?

Áno, sme na čele tabuľky, za čo sme veľmi radi, ale nemôžeme sa uspokojiť. Treba ísť od zápasu k zápasu a každý jeden zvládnuť. Máme pred sebou ešte 5 zápasov v lige, plus jeden so Skalicou v Slovnaft Cupe, všetky ich chceme zvládnuť. Aspekty, ktoré nám pomohli a pomáhajú sú určite tímovosť, pokora a to, že sa nikdy ako tím nezvdávame.

Tatran naposledy predviedol skvelú výsledkovú otočku v Žiari nad Hronom proti Pohroniu. Ako si videl samotný zápas tvojimi očami a taktiež, ako si zaznamenal svoje tri góly?

Vedeli sme, čo nás tam bude čakať. Prehrávali sme rýchlo 0:2. Pri prvom góle, ktorý sme inkasovali, beriem vinu na seba. Spravil som chybu pri štandardke, a to bol možno ten spúšťač toho všetkého a motivácia do zbytku zápasu. Dali sme gól na 1:2 po tom, ako mi spoluhráč Miroslav Sovič prihral do pokutového územia a už som sa to snažil len využiť. Druhý gól sme dali po štadardnej situácii, ale na konci polčasu sme inkasovali gól do šatne.

Cez polčasovú prestávku sme si povedali. že ten zápas musíme a chceme zvládnuť. Napokon sa nám to podarilo, keď spoluhráč Oscar Castellano získal loptu na ľavej strane a poslal mi ju na prvú tyč, kde som úspešne zakončil. Gól na 4:3 pre nás prišiel po prihrávke spoluhráča Samuela Gladiša. Potom sme mali ešte nejaké gólové šance, ale piaty gól dal až spoluhráč Stanislav Olejník po peknej akcii.


Vyzerá to tak, že po svojom letnom príchode do Prešova si spokojný. Odzrkadľuje sa to na tvojej hernej pohode a produktivite, je to tak? A pre mužstvo je to len vítaná pomoc, keď sa môže oprieť o kanonierov ako ty, Sagna alebo Fadairo.

V Prešove sa cítim od začiatku veľmi dobre, skutočne je tu super partia. Aj keď zo začiatku som góly nedal, ale prišlo to v ten správny čas, keď sme to ja aj mužstvo potrebovali najviac. Za výsledky vďačíme trénerom za to, ako nás motivujú a ako s nami pracujú. Som rád, že to padá aj Sagnovi a Fadairovi od začiatku, mne to začalo padať až teraz. Myslím si ale, že je to jedno, kto dá gól, hlavné je, aby sme vyhrávali.

V minulej sezóne si hosťoval z Karvinej v Humennom. Ako si na toto obdobie spomínaš, akú ste tvorili partiu a čo ti tento angažmán dal do ďalšej kariéry?

Humennému som úprimne z celého srdca vďačný. V zime som potreboval nájsť si klub, kde budem pravidelne hrávať a posúvať sa po hernej stránke a Humenné mi to umožnilo. Bola tam tiež super kabína a na Humenné spomínam v dobrom. Mám tam kamarátov, s ktorými som stále v kontakte, za čo som veľmi rád.

V sobotu hráte práve v Humennom dohrávku 6. kola MONACObet ligy. Ako vnímaš to, že súper ešte zatiaľ nevyhral a je na poslednom mieste tabuľky súťaže?

Áno, hráme v Humennom a ako som spomínal, mimo ihriska sme kamaráti, ale na samotnom ihrisku súperi. Ja tu však nie som od toho, aby som hodnotil súpera. Vždy hovorím, že dôležitá je pokora. Chcem byť stále pokorný, nohami na zemi, ale zdravo sebavedomý. Takže nebudem hodnotiť súpera.

Na záver nám prezraď, aké sú tvoje tímové a osobné ambície do zvyšku druholigovej sezóny.

Moje ambície sú určite tie najvyššie. A to je postup s Prešovom do Niké ligy. Tak dúfam, že sa nám to podarí, ale ako som povedal, treba tvrdo pracovať a nevzdávať sa. A moje osobné ambície si nechám pre seba.

Dohrávka 6. kola MONACObet ligy medzi FK Humenné a Tatranom Prešov sa odohrá v sobotu 12. októbra 2024 o 15:00 hod. 



Nitra
Košice
Bratislava
Žilina
Banská Bystrica
Nitra
Trnava
Trenčín
Bratislava
Žilina
Trnava
Košice
Banská Bystrica
Trenčín