Škola v Bardejove podľahla tlaku Milana Mazureka a zrušila farebnú výzvu proti nenávisti


Škola v Bardejove zmenila výzvu proti nenávisti na neutrálnu

Foto: Škola v Bardejove podľahla tlaku Milana Mazureka a zrušila farebnú výzvu proti nenávisti Foto: Gymnázium Leonarda Stöckela, FreePik, Facebook/ Milan Mazurek • Republika

Krajne pravicový politik Milan Mazurek, poslanec Európskeho parlamentu za stranu Republika opäť zaútočil na ďalšiu školu. Na sociálnej sieti oznámil, že Gymnázium Leonarda Stöckela v Bardejove ustúpilo tlaku a zmenilo pôvodne plánovanú farebnú akciu venovanú boju proti nenávisti.

Pôvodné podujatie malo študentov vyzvať, aby si obliekli niečo farebné a symbolicky podporili myšlienku tolerancie v spoločnosti, spojenej s Dňom boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii. Vo svojej verzii to gymnázium zdôvodnilo vraždou dvoch mladých ľudí, ku ktorej došlo minulý rok na Zámockej ulici v Bratislave. Kampaň mala za cieľ upozorniť na nebezpečenstvo nenávisti v spoločnosti, najmä na základe sexuálnej orientácie.

Škola zmenila rétoriku

Pod tlakom Mazureka a jeho sympatizantov však aj táto škola, podobne ako v Trenčíne, pristúpila k zmene. Pôvodný apel na farebné oblečenie sa pretransformoval na všeobecnú výzvu obliecť si v piatok obľúbenú farbu, čím bol pôvodný zmysel akcie úplne potlačený. „Naša snaha má zmysel! Nad dúhovými fanatikmi vedieme 2:0!“ napísal Mazurek vo svojom príspevku na Facebooku, ktorý sprevádzal pôvodné a upravené oznámenie gymnázia.

Zdroj: Facebook/ Milan Mazurek

Mazurek a jeho stúpenci považujú akékoľvek podobné iniciatívy za šírenie tzv. „duhovej ideológie“ a za indoktrináciu mládeže. V komentári pod príspevkom dodal, že budú ďalej tlačiť na to, aby sa takéto akcie do škôl už nevracali. „Našim cieľom je tlačiť na dúhových fanatikov, až kým školy budú zase miestom pre vzdelanie, nie ideologickú indoktrináciu!“ vyhlásil Mazurek.


Oslovili sme vedenie Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove so žiadosťou o reakciu na tieto udalosti. Riaditeľka gymnázia Alena Gombošová pripustila, že z príspevku pána Mazureka na sociálnej sieti sa môže situácia javiť tak, ako by mimoparlamentný poslanec diktoval škole v Bardejove, ako majú postupovať. Škola sa však k tomuto naratívu nehlási. „Dištancujeme sa od tohto, nikto nám nič nediktoval,“ povedala Gombošová pre Prešova.

„Príspevok sme stiahli z dôvodu množstva útokov a dezinterpretácií, ktoré vyvolávajú nenávisť a neúctu k ľudskej dôstojnosti,“ dodala riaditeľka vo svojom stanovisku. S otázkami sme sa obrátili aj na primátora mesta Bardejov Borisa Hanuščaka, ten však zatiaľ nereagoval.

Podobná situácia aj na trenčianskom gymnáziu

Podobná situácia sa odohrala aj v Trenčíne, kde študenti Gymnázia Ľudovíta Štúra naplánovali spomienkovú akciu na počesť obetí zavraždených na Zámockej ulici v Bratislave, ktorí zahynuli pri útoku motivovanom nenávisťou voči LGBTI+ komunite. Akcia mala pripomenúť tragické udalosti a poukázať na nebezpečenstvo nenávisti, avšak vedenie školy ju zrušilo po nátlaku a vyhrážkach bývalého poslanca Milana Mazureka zo strany Republika.

Primátor Trenčína Richard Rybníček vtedy verejne vyjadril svoje sklamanie nad rozhodnutím školy a kritizoval vedenie za to, že ustúpilo pred nátlakom a agresiou. Podľa Rybníčka by mala škola podporovať študentov a umožniť im uctiť si pamiatku obetí radikalizovanej nenávisti, namiesto toho, aby ich potláčala. Na sociálnych sieťach označil takéto konanie za pošliapanie mena školy a postavil sa na stranu mladých ľudí, ktorí sa rozhodli pripomenúť si obeť vraždy z radov ich generácie.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trnava
Bratislava
Banská Bystrica
Bratislava
Trenčín
Nitra
Banská Bystrica
Trnava
Košice
Košice
Žilina
Žilina
Trenčín
Nitra