Zomrel významný infektológ Ján Virgala, ktorý šíril osvetu o očkovaní. Pochádzal z Bardejova


Vo veku 98 rokov zomrel významný detský infektológ Ján Virgala

Foto: Zomrel významný infektológ Ján Virgala, ktorý šíril osvetu o očkovaní. Pochádzal z Bardejova Foto: kosice.sk/unlp/úprava redakcie

Lekárska komunita a blízki sa dnes naposledy rozlúčila s významným detských infektológom Jánom Virgalom, ktorý sa dožil neuveriteľných 98 rokov. O jeho úmrtí informovala Detská fakultná nemocnica v Košiciach.

Virgala sa narodil v auguste 1926 v Bardejovskej Novej Vsi. Lekárske vzdelanie získal na univerzite v Bratislave a v Košiciach. Bol prvým primárom samostatného detského infekčného oddelenia v Krajskej detskej nemocnici v Košiciach, kde pôsobil 26 rokov, teda do roku 1992. Počas svojho pôsobenia sa zapísal medzi uznávaných odborníkov v oblasti infektológie. „Bol priekopníkom v diagnostike a liečbe závažných ochorení, ako toxokaróza, Kawasakiho choroba, Reyov syndróm a nozokomiálne nákazy. Bol silným zástancom racionálnej antibiotickej liečby a dôsledne dbal na hygienicko-epidemiologické zásady, pričom kládol mimoriadny dôraz na hygienu rúk,“ uvádza nemocnica.



Je o ňom známe, že bol priekopníkom očkovania na východnom Slovensku, medzi prvými o ňom hlásal osvetu a chodil osobne po dedinách s týmto posolstvom. Vďaka očkovaniu, ktoré pomáhal zavádzať v polovici 20. storočia, prežili tisíce detí, ktoré by dovtedy nemali šancu. „V tom čase skoro v každej dedine žila aspoň jedna rodina, ktorá prišla o dieťa. Stačilo uviesť príklad susedov, ktorým zomrelo. Pamätám si, že aj v tuhých zimách, v závejoch prišli s dieťaťom na saniach, aby som ho v termíne zaočkoval, alebo mňa odviezli na saniach do dediny, len aby nepremeškali termín. Napriek počiatočnej nedôvere sa podarilo vakcinovať takmer sto percent detí, ktoré sa narodili v rokoch 1953 až 1954 v rámci môjho pôsobiska…“ prezradil v rozhovore pre KOŠICE: DNES.

Veľkú podporu verejne vyjadril aj pri očkovaní proti COVID-19, kedy sa dal zaočkovať medzi prvými. „Vo vakcinácii vidím veľký význam v boji proti pandémii, lebo nič lepšie sa doteraz nevymyslelo. Mám bohaté skúsenosti pri vakcinácii detí, a ak dnes robí omikron problémy, obávam sa, že pacientov nad 60 rokov bude treba očkovať povinne,“ uviedol pred dvoma rokmi.

Jeho práca a šírenie osvety v oblasti pediatrie a infektológie mali celospoločenský prínos, za čo mu bola v roku 2016 udelená Cena primátora mesta Košice z rúk vtedajšieho primátora Richarda Rašiho. Je nositeľom aj ďalších ocenení vrátane Zlatej medaily Slovenskej lekárskej spoločnosti. Venoval sa aj pedagogickej činnosti, v rámci ktorej vychoval generácie infektológov.