Čo všetko prinesie tohtoročná Biela noc? Spoznáte magické ištalácie, cudzie sny aj košické zákutia


Biela noc prinesie na východ Slovenska lokálnych aj svetových umelcov

Foto: Čo všetko prinesie tohtoročná Biela noc? Spoznáte magické ištalácie, cudzie sny aj košické zákutia Foto: bielanoc.sk

Jesenné Košice už po šiestykrát rozžiari festival Biela noc, ktorý na pár večerov a nocí premení mesto na magický priestor plný svetla, umenia a kreativity. Návštevníkov čaká séria interaktívnych svetelných inštalácií, multimediálnych projekcií a jedinečných umeleckých diel od domácich aj zahraničných autorov.

Podujatie okrem svetovej a lokálnej umeleckej špičky prináša pohľad na netradičné a menej poznané košické miesta. Počas 10. až 13. októbra sa na mapu Bielej noci zapíše Hlavná ulica, Alžbetina ulica, Dolná brána, nádvorie aj interiér Východoslovenskej galérie, Kasárne, Kunsthalle aj Kino Úsmev. 

Ku interaktívnym inštaláciám patrí napríklad ENTER na Námestí Maratónu mieru, ten využíva 800 metrov obojstranných LED pásov, infračervenú kameru s vysokosnímkovou frekvenciou, audiosystém so štyrmi reproduktormi a mikrofónom.  „Bežia na špeciálnom softvéri a hardvéri, aby vás mohol sledovať, okamžite reagovať a umocniť vedomie, že žijeme v obklopení technológie, ktorej všadeprítomnosť nestačíme spracovávať,“ približujú organizátori. 

V priestoroch Visit Košice bude umiestnená interaktívna inštalácia slovenskej výtvarníčky Emmy Záhradníkovej, ktorá ňou chce ukázať vplyv emócií na ľudské telo a precítiť ich vzájomný vzťah. Expozíciu tvoria analógovo vytvorené bunky reagujúce na dotyk návštevníkov, ktorí tak môžu počuť a vidieť, ako na ich prítomnosť a vyvíjaný tlak bunky odpovedia.


Nazriete do cudzích snov

Audiovizuálnu zbierku 28 748 snov, ktoré sa snívali dobrovoľníkom vo výskumoch prebiehajúcich na univerzitách v talianskej Bologni a v Santa Cruz v Kalifornii, nájdete v Kine Úsmev. „Sny sú roztriedené do kategórií podľa fyzických parametrov účastníkov, ich jedinečných motívov ale aj fáz a cyklov spánku, v ktorých sa ľudia prebúdzali a svoje sny zaznamenávali,“ približujú organizátori. Návštevníci sa tak ponoria do sveta paralel v podvedomiach snívajúcich, ktorí sa nikdy nestretli.

Neoddeliteľnou súčasťou Bielej noci sú aj tento rok svetelné objekty. Námestie pred Kunsthalle obsadí veľkolepé dielo sochára Laca Saba, na Alžbetinej ulici nájdete umenie výtvarníka Mareka Kvetana a pri Spievajúcej fontáne zase svetelnú inštaláciu Erika Kuzmu a Samuela Schnellyho. 

Námestie pri Immaculate patrí Pro Circle„Svetelný objekt, ktorý nás svojou tajuplnou, dymovou atmosférou pozve prekročiť prah do iných sfér. Vstúpte do kruhu, staňte sa jedinečnou súčasťou diela a nechajte sa obklopiť jemnými oblakmi a ich poetickou belobou,“ hovoria organizátori. Kompletný program festivalu nájdete na webe Bielej noci. 

Zdroj: bielanoc.sk