V Prešove hľadalo 50 zamestnávateľov zo Slovenska i zahraničia budúcich pracovníkov


Medzinárodná burza práce EURES JOB DAY v Prešove

Foto: V Prešove hľadalo 50 zamestnávateľov zo Slovenska i zahraničia budúcich pracovníkov Foto: eures.sk

V Prešove sa uskutočnil 2. ročník medzinárodnej burzy práce s názvom EURES JOB DAY, ktorú organizoval EURES Slovensko v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Realizuje sa v rámci Národného projektu Spoločne hľadáme prácu III. vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Programu Slovensko.

Počas celodenného pracovného veľtrhu sa v priestoroch prešovskej M Arény na Švábskej ulici stretli na jednom mieste desiatky uchádzačov a záujemcov o zamestnanie s vyše 50 vystavovateľmi zo Slovenska, 15 zahraničnými firmami a usporiadateľmi akcie. Hlavným cieľom bolo podľa nich vytvorenie priestoru a možnosť osobného stretnutia zahraničných a slovenských zamestnávateľov s uchádzačmi o prácu na Slovensku i v krajinách Európskej únie.

Podujatie slávnostne otvoril generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy spolu s riaditeľkou Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Prešov Slavomírou Figurovou a primátorom mesta Prešov Františkom Oľhom za účasti zamestnávateľov, pozvaných hostí a organizátorov.

Z rôznych častí Európy prichádza množstvo ponúk vo všetkých sférach

Návštevníci sa mali možnosť oboznámiť so stovkami pracovných ponúk v oblasti gastronómie, hotelierstva, stavebníctva, priemyslu, logistiky, IT a sezónnych prác z rôznych európskych kútov a detailne sa informovať s ich životnými i pracovnými i podmienkami. A to priamo so zástupcami zahraničných zamestnávateľov a EURES poradcami z Cypru, Českej republiky, Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovinska, Španielska či Švédska. Súčasťou akcie bol zaujímavý sprievodný program vrátane prezentácií so zameraním na európsky trh práce a pracovnú mobilitu.


Za 20 rokov zverejnili vyše 21-tisíc pracovných miest

Podľa slov riaditeľa ústredia je Eures ako európska sieť služieb zamestnanosti koordinovaná Európskym orgánom práce (ELA), zaujímavým zdrojom pracovných príležitostí a poskytuje jedinečné možnosti pre budovanie kariéry. Jej cieľom je podľa informácií upsvar.sk uľahčiť voľný pohyb pracovných síl v rámci krajín EÚ/EHP a Švajčiarska, ako aj podporovať spravodlivú pracovnú mobilitu.

Všetkým uchádzačom, ktorí si hľadajú pracovné uplatnenie v Európe, poskytuje svoje služby bezplatne. Taktiež prístup na veľtrh v Prešove nebol spoplatnený. „EURES JOB DAY je sviatkom slobody výberu práce bez ohľadu na hranice, čo je jedným z kľúčových výdobytkov vzájomnej spolupráce krajín európskeho spoločenstva. Je to už 20 rokov, čo sieť EURES na Slovensku pôsobí, a za ten čas ponúkla občanom viac ako 21-tisíc pracovných ponúk od 1 400 európskych zamestnávateľov,“ uviedol Ormandy.

Poznatky mnohých Slovákov, ktorí sa po práci v zahraničí vracajú naspäť domov, sa podľa neho stávajú obohatením pre celú spoločnosť. „Keďže rozširujeme svoje ponuky a dostali sme sa mimo Slovenska a Česka už aj na rakúsky trh, rozhodli sme sa prísť, zúčastniť sa akcie a osloviť potenciálnych pracovníkov,“ povedala o svojom pôsobení i firma z Giraltoviec.

Všetky voľné pracovné miesta nájdete zverejnené a priebežne aktualizované na portáloch eures.sk a eures.europa.eu aj na sociálnych sieťach. Na Slovensku pôsobia od 1. mája 2004, kedy SR vstúpila do EÚ. Ich služby sú dostupné na všetkých 46 slovenských úradoch práce.