SHMÚ upozorňuje na výstrahy pred vetrom: Tie platia aj v týchto okresoch Prešovského kraja


Výstrahy pred vetrom v Prešovskom kraji

Foto: SHMÚ upozorňuje na výstrahy pred vetrom: Tie platia aj v týchto okresoch Prešovského kraja Foto: unsplash.com/@mahkeo

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre viaceré oblasti Slovenska výstrahy pred vetrom. Tie platia aj pre okresy Prešovského kraja, konkrétne pre Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce. 

V spomenutých okresoch platia výstrahy prvého stupňa, a to do 15:00 hod. Ojedinele sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 až 70 kilometrov za hodinu. Ojedinele bude dosiahnutá aj priemerná rýchlosť 45 kilometrov za hodinu. 

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodáva SHMÚ

Na horách aj víchrica

V okrese Poprad okrem toho platia do 12:00 hod. výstrahy prvého stupňa pred vetrom na horách. Miestami sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, očakáva sa teda aj víchrica.