Dramatická scéna v Prešove: Muž skákal pod autá na rušnej križovatke, obyvatelia volajú po pomoci


Muž v Prešove skákal pod autá, obyvatelia vyzývajú k opatrnosti a pomoci

Foto: Dramatická scéna v Prešove: Muž skákal pod autá na rušnej križovatke, obyvatelia volajú po pomoci Foto: Google Maps

V Prešove došlo včera k dramatickej situácii na svetelnej križovatke na ulici Armádneho generála Svobodu, smerom od Intersportu. Na sociálnych sieťach sa objavila výstraha od obyvateľa mesta, ktorý varoval vodičov pred mužom, ktorý sa vrhal pod autá a kričal.

Incident vyvolal množstvo reakcií v komentároch. Jeden z komentujúcich naliehavo vyzýva ľudí, aby okamžite zavolali políciu, aby sa predišlo tragédii: „Hlavne volaj políciu nech ho odpracú čim skôr, kým niekomu neskočí pod kolesá a nedoďube život,“ napísal jeden zo svedkov.

Ďalší sa zamýšľajú nad príčinami, ktoré by mohli viesť k takémuto zúfalému činu. Podľa niektorých ľudí môže byť na vine ťažká finančná situácia, vysoké splátky úverov, alkohol a drogy, pričom kritizujú aj systém: „Lebo ľuďom začína drbať, majú problémy splácať úvery… všade štátna buzerácia za naše dane a odvody… všetci kradnú,“ napísal rozhorčený obyvateľ.

Niektoré reakcie však prejavili empatiu a pochopenie. Jeden komentujúci naznačil, že muž na križovatke mohol volať o pomoc, keďže ľudia v ťažkých životných situáciách často nevedia, ako si sami pomôcť: „možno človek, ktorý takouto formou pýta o pomoc… Netreba hneď človeku nadávať ak ozaj neviete o Tom človeku nič. Prv sa treba zamyslieť.“ Situácia na križovatke tak opäť otvorila otázku duševného zdravia a sociálnych problémov v spoločnosti, pričom tragický čin mohol byť volaním o pomoc človeka v hlbokej kríze.


Čo v takejto situácii robiť?

V takýchto stresujúcich situáciách je kľúčové zachovať pokoj a rozvahu. Prvá a najdôležitejšia reakcia je okamžite zavolať políciu alebo záchranné zložky. Tí majú potrebné skúsenosti a nástroje na riešenie krízových situácií a dokážu zabezpečiť, aby nikto nebol zranený – ani muž na križovatke, ani vodiči, ktorí prechádzajú okolo. Poskytnúť im presné informácie o mieste a správaní dotyčného môže zásadne urýchliť ich zásah.

Ak sa ocitnete priamo na mieste, je dôležité nepokúšať sa situáciu riešiť sami, najmä ak to môže byť nebezpečné. Ak sa však cítite v bezpečí, môže byť vhodné pokúsiť sa s osobou nadviazať kontakt. Kľúčové je hovoriť pokojne a preukázať pochopenie. Človek, ktorý sa ocitol v takejto zúfalej situácii, môže mať pocit, že nemá kam ísť a nevie, ako požiadať o pomoc. Vaše pokojné slová môžu byť prvým krokom k tomu, aby sa cítil vypočutý a menej osamelý.

Dôležité je tiež upozorniť vodičov na nebezpečenstvo, ak máte možnosť, napríklad pomocou gest alebo iným varovným signálom. Každá snaha znížiť riziko nehody môže byť kľúčová. Zároveň je však nevyhnutné nepodnikať žiadne kroky, ktoré by mohli situáciu ešte viac zhoršiť – vyhnite sa kriku, panike alebo pokusom osobu zadržať fyzicky, ak by to mohlo vyvolať ďalšie napätie.

Keď dorazia záchranné zložky, je dôležité spolupracovať a poskytnúť im všetky dôležité informácie, ktoré by mohli pomôcť pri riešení situácie. Včasný a pokojný zásah môže zachrániť život – nielen dotyčnej osobe, ale aj ostatným účastníkom premávky.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu