Aké finančné zdravie majú mestá a obce v Prešovskom kraji? Hodnotenie vás prekvapí


INEKO vydal rebríček finančného zdravia slovenských miest

Foto: Aké finančné zdravie majú mestá a obce v Prešovskom kraji? Hodnotenie vás prekvapí Foto: PKO Prešov, Erik Wittner

Finančné zdravie miest sa po covidovom prepade stabilizovalo, no úroveň spred pandémie nedosiahlo. Ako informoval Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO, priemerné skóre finančného zdravia za všetkých 141 miest na Slovensku dosiahlo hodnotu 4,22 z maximálnych 6,00, čo je o 0,01 bodu menej ako rok predtým. Hodnotenie zahŕňa viaceré kľúčové parametre hospodárenia – celkový dlh, dlhovú službu, bilanciu bežného účtu a záväzky po lehote splatnosti.

Spišská Stará Ves

Spišská Stará Ves spadá podľa portálu Hospodárenie obcí do kategórie s výborným finančným zdravím. Získala 5,2 boda z možných 6 bodov. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:



Medzilaborce

Finančné zdravie Medzilaboriec je taktiež v modrých číslach, kde sa dostala so skóre 5 bodov. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Stropkov

Mesto je zafarbené taktiež na modro, získala 5 bodov zo 6 možných. Všetky hodnotené aspekty okrem bilancie bežného účtu mali hodnotu vyššiu ako 5. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Svit

V tabuľke finančného zdravia obsadil Svit získal 5 bodov. Okrem bilancie bežného účtu získal v každom hodnotení viac ako 5 bodov, a tak sú v modrých farbách. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Sabinov

V hodnotení finančného zdravia získal Sabinov 4,8 boda. V iných farbách bolo len hodnotenie bilancie bežného účtu. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Spišská Belá 

Mesto sa nachádza v zelených farbách so 4,90 bodov. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Podolínec

Finančné zdravie Podolínca sa nachádza v zelených farbách, v hodnotení získal 4,80 bodov. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Hanušovce nad Topľou

Rovnako ako Podolínec aj Hanušovce majú svoje finančné zdravie sfarbené do zelena. Získali 4,80 boda. Všetky hodnotené aspekty boli výborné, až na bilanciu bežného účtu, ktorá bola nedostatočná. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:



Poprad 

Finančné zdravie Popradu je taktiež v zelených farbách. Na stupnici od najhoršie po najlepšie sa umiestnil v priečkach dobré. Tri z hodntených čísiel boli na úrovni výborné. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Svidník

Mesto Svidník sa tiež umiestnilo v rámci hodnoteniach na priečkach s ozanečením dobré. Všetky jeho ukazovatele sú zafarbené na modro čo značí označenie výborne, až na bilanciu bežného účtu. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Kežmarok

Finančné zdravie Kežmarku je zafarbené na zeleno, čo znamená, že spadá do kategórie s označením dobré. Získalo 4,7 boda a len jeden číselný údaj bol sfarbený najlepšou farbou, modoru. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Stará Ľubovňa

Zelené sfarbenie finančného zdravia má aj Stará Ľubovňa, v hodnotení získla 4,6 boda. Tri číselne ukazovatele sú sfarbené na modro a ďalšie dva sú označené ako nedostatočné. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Vysoké Tatry

Finančné zdravie Vysokých Tatier je taktiež sfarbené na zeleno so 4,6 bodov. Tri ukazovatele sú označené ako výboré a dva ako nedostačujúce. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Veľký Šariš

Veľký Šariš získal 4,4 boda a nachádza sa v skupine miest s ozančením dobré a zelenou farbou. Dva jeho údaje dosiahli číslo s ozančením výborné. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Vranov nad Topľou

Finančné zdravie Vranova nad Topľou je v zelených farbách a v hodnotení mesto získalo 4,4 boda. Tri hodnoty boli v priečke výborné. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Humenné 


Humenné spolu získalo rovnako ako Vranov nad Topľou 4,4 boda a je zafarbené na zeleno. Dve čísla z hodnotených boli v kategórii dostatočné. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Snina 

Snina získala 4,3 boda a zostáva v zelených číslach.


Bardejov

Zelené finančné zdravie má aj Bardejov, získal 4,3 boda. Dve čísla z hodnotenia sú v priečke výborné, dve v priečke dostatočné a jedno je označené ako dobré. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Lipany  

Lipany sa v hodnotení finančného zdravia zafarbili na zeleno so 4,3 bodmi a patria tak do kategórie dobré. Ako nedostatočná bola označená bilancia bežného účtu. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Prešov 

Krajské mesto Prešov získalo 4,2 boda, dva údaje boli označené ako dostatočné, dva ako výborne a jeden ako dobrý. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Levoča 

Levoča skončila zo všetkých miest v Prešovskom kraji najhoršie. So štyrmi bodmi je zafarbené na zeleno, no až dva číselné údaje sú označené ako nedostatočné. Hodnotenie jednotlivých priečok dopadlo nasledovne:


Ako dopadol kraj?

Župy dokázali v roku 2023 zlomiť negatívny trend z obdobia 2020 až 2022, kedy sa im výrazne zhoršilo finančné zdravie počas troch rokov v rade. Tentokrát priemerné skóre finančného zdravia za všetky župy narástlo o 0,02 bodu na +4,37. Ide o mierne zlepšenie, ale stále sa jedná o druhú najhoršiu hodnotu od roku 2016.

V tabuľke zadlženosti sa Prešovský kraj umiestnil na štvrtom mieste s celkovým dlhom 32,01% a s dlhom 142 € na obyvateľa

Tabuľka zadlženosti krajov. Zdroj: INEKO

Zlepšil sa aj ďalší významný ukazovateľ hospodárenia žúp. Narástol im priemerný prebytok na bežných účtoch z +7,6 % na +9,5 %. Pokiaľ ide o bilanciu bežného účtu, všetky župy dosiahli v roku 2023 kladné hodnoty, t.j. prebytky. Najlepšie hospodárila bratislavská, trenčianska a hneď po nej prešovská župa. 

Tabuľka bilancie bežného účtu samosprávnych krajov. Zdroj: INEKO

Vo finálnej tabuľke finančného zdravia sa dostal prešovský kraj na štvrté miesto, kde sa posunul z minuloročného šiesteho. 

Zdroj: INEKO



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj