VIDEO: Šéf nebezpečnej sekty, v domovine hľadaný pre vlastizradu, sa ukrýva na východe. Útočiskom sa mu stala Domaša


VIDEO: Šéf nebezpečnej sekty hľadaný pre vlastizradu sa skrýva pri Domaši

Foto: VIDEO: Šéf nebezpečnej sekty, v domovine hľadaný pre vlastizradu, sa ukrýva na východe. Útočiskom sa mu stala Domaša Foto: Slovaktravel, YouTube/ Allatra, Reporofoto ICJK/ Michal Frank

Medzinárodne známa sekta AllatRa, spojená s projektom Tvorivá spoločnosť, údajne našla svoje útočisko na Slovensku. Podľa investigatívnych novinárov z Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa jej vodca Igor Michailovič Danilov skrýva v rekreačnej oblasti Dobrá pri vodnej nádrži Domaša. Miestni obyvatelia si tento záhadný pohyb sotva všimli, no okolie apartmánov je plné áut s ukrajinskými, slovenskými či dokonca rumunskými značkami.

Vodca sekty čelí podozreniu z vlastizrady

Danilov, ktorý uniká pred ukrajinskými orgánmi kvôli podozreniam z vlastizrady, sa zdržuje v dome, kde ho obklopujú mladé ženy prezývané „nebeskí vtáčikovia“. Tieto dievčatá podľa učenia sekty prinášajú svetu kozmickú silu. Novinári pri svojej návšteve síce Danilova nezastihli, ale narazili na niekoľko dievčat, ktoré preberali zásielky. Apartmány sú pre verejnosť neprístupné a ich prítomnosť zostáva veľkou záhadou aj pre domácich.

AllatRa, ktorú na Ukrajine a v Rusku zakázali, propaguje nebezpečné pseudovedecké teórie a prokremeľskú propagandu. Okrem toho jej vodca Igor Danilov šíri apokalyptické scenáre o blížiacej sa záhube ľudstva, ktoré vraj zachráni len jeho sekta. Na Slovensku sa však zdá, že našiel pokojné útočisko.

Záhadná sekta nielenže šíri svoje myšlienky prostredníctvom online kanálov, ale aj využíva dobrovoľníkov a podporovateľov po celom svete. Nezastaviteľne infiltruje aj slovenské mestá. Napriek tomu, že organizácia tvrdí, že nemá žiadne finančné zisky, bývalí členovia potvrdili existenciu tajných účtov a financovania.

Danilov, guru AllatRa, sa podľa všetkého nezastaví. Jeho tajomná misia a útek pred spravodlivosťou z neho robí jednu z najhľadanejších postáv náboženských sekt v strednej Európe. Slovenské úrady by mali začať konať, kým sa jeho sieť nezapletie ešte hlbšie.

Prepojenie na najvyššie kruhy? Prokurátorka zo Žiliny má väzby na nebezpečnú sektu

Žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá vedie vyšetrovanie českej novinárky Kristíny Cirokovej, sa sama ocitla v nepríjemnej situácii.  Podľa informácií denníka SME v minulosti agitovala za sektu Tvorivá spoločnosť, ktorá vychádza z učenia AllatRa. Pavlaninová mala dokonca rozosielať kolegom emaily s pozvánkami na konferencie organizované touto sektou a ponúkať sektárske produkty. V októbri sa stala vedúcou oddelenia boja s organizovaným zločinom, čo vyvoláva otázky vzhľadom na jej minulosť.


Novinárka Ciroková, ktorá dlhodobo odhaľuje pôsobenie siekt, čelí podozreniam z podpory hnutia potláčajúceho základné práva, čo sama označila za absurdné. Tvrdí, že podozrenia z výsluchu sa zhodujú s rétorikou AllatRa. Polícia sa k prípadu zatiaľ nevyjadruje, no vyšetrovanie pokračuje. Generálny prokurátor Maroš Žilinka zatiaľ na otázky ohľadom pôsobenia Lucie Pavlaninovej v prospech sekty nereagoval, a odmieta sa k prípadu vyjadriť.

Zdroj: Seznam Zprávy - česká novinárka Krístína Ciroková


Holdujú konšpiračným teóriám

Tvorivá spoločnosť a jej materské hnutie AllatRa sú považované za nebezpečné kvôli šíreniu dezinformácií, konšpiračných teórií a pseudovedeckých tvrdení, najmä o klimatických zmenách. Organizácia využíva manipulatívne techniky, polarizuje spoločnosť a podkopáva demokratické hodnoty. Na Ukrajine a v Rusku boli zakázané, pretože propagujú proruskú ideológiu a podkopávajú štátnu bezpečnosť.

Tvorivej spoločnosti a hnutia AllatRa sa venoval aj známy český youtuber a publicista Patrik Kořenář, ktorý sa dlhodobo zameriava na factchecking a odhaľovanie dezinformácií. Kořenář sa factcheckingu venuje od roku 2017 a jeho detailné analýzy upozorňujú na nebezpečné konšpiračné teórie a manipulatívne techniky, ktoré hnutie využíva. Vo svojom videu rozoberá pôvod hnutia, jeho činnosť a prečo je dôležité byť voči podobným organizáciám ostražitý.

Kniha a myšlienky hnutia Allatra sa snažia vytvoriť takzvanú ‚Tvorivú spoločnosť’, čo sa im, dá sa povedať, podarilo už v rámci svojej organizácie. Všetci ľudia majú spolupracovať, odhodiť staré systémy, ktoré rozdeľujú - politiku, náboženstvo, ekonomiku, zastaralú menu. Postupovať smerom k jednému unifikovanému cieľu, samozrejme pod vedením Boha. Pretože s Bohoma a existenciou duše pomerne často pracujú. Práve preto je možné ich zaradiť do náboženských hnutí, napriek tomu, že tvrdia, že stoja mimo náboženstva,“ vysvetľuje Kořenář s tým, že ich ciele sú hlavne politické, nakoľko sa snažia o zmenu svetového systému.