Podvodník chce darovať nový mobil, ktorý našiel pri sťahovaní. Zbiera peniaze za poštovné


Podvodník mámi z ľudí peniaze za poštovné, sľubuje im mobil zdarma

Foto: Podvodník chce darovať nový mobil, ktorý našiel pri sťahovaní. Zbiera peniaze za poštovné Foto: Facebook

Na sociálnych sieťach existuje množstvo skupín, kde si ľudia navzájom vymieňajú alebo darujú veci, pre ktoré už nemajú využitie. Nájdu sa však aj podvodníci, ktorí si chcú zarobiť na dôverčivých členoch takýchto skupín. Na najnovší podvod nás upozornil čitateľ, ktorý si všimol rovnaký inzerát na viacerých miestach. 

Autor príspevkov rôznymi slovami opisuje rovnakú situáciu. Údajne sa so ženou sťahovali do nového bytu a pri balení našli nevyužívaný telefón značky Xiaomi Redmi Note 10. Mobil má byť takmer nový, v niektorých inzerátoch píše, že ho vyhrali v súťaži na Rádiu Expres. Chce ho preto darovať niekomu, kto by ho mohol potrebovať.

Na túto veľkorysú ponuku zareagovalo množstvo ľudí. Autor od každého žiada, aby mu poslal peniaze za poštovné priamo na účet. Pokiaľ záujemca navrhne dobierku, osobný odber, prípadne iný spôsob vyzdvihnutia, má byť okamžite bez odpovede zablokovaný.

„Nech si ľudia dávajú pozor na tento inzerát. Pýtajú peniaze dopredu a potom už nekomunikujú. Dávajú to všade do skupín na FB,“ napísal nám čitateľ. „Včera som mu písal. 5,70 pýtal na účet, tak som mu napísal, že pri prevzatí zaplatím, tak ma tiež blokol,“ reaguje na ponuku jeden z komentujúcich. „Jasné, že to je podvod. Zo srandy som im napísala, že mám záujem a že si osobne prídem, tak už nemajú záujem oni,“ uviedla ďalšia komentujúca.


Inzerát s podobným znením sa nachádza vo viacerých facebookových skupinách, pridávajú ho však účty s rôznymi (s najvyššou pravdepodobnosťou falošnými) menami. Dajte si preto pozor a neposielajte peniaze za podozrivý tovar vopred.

Autor príspevkov žiada od ľudí, aby mu peniaze poslali na tento IBAN: SK98 0900 0000 **** 2263 6349.


 

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu