Nie je priestor pozerať sa za seba, hovorí obranca HK Poprad Oliver Turan po 4 extraligových prehrách v sérii


Obranca Popradu Turan po nešťastnom období verí v zlepšenie výsledkov

Foto: Nie je priestor pozerať sa za seba, hovorí obranca HK Poprad Oliver Turan po 4 extraligových prehrách v sérii Foto: HK Poprad/Ján Šulo Šulík

Po skvelom štarte do nového ročníka hokejovej Tipos extraligy sa trochu zasekli. Výsledková úspešnosť hráčov HK Poprad má klesajúcu tendenciu. Po tom, čo vyhrali prvé tri zápasy za tri body, prišli následne štyri veľmi nešťastné prehry, ktoré majú za následok aktuálne nie príliš lichotivé postavenie Kamzíkov v tabuľke. Pred dnešným zápasom 8. kola v Banskej Bystrici figurujú zverenci trénera Todda Bjorkstranda na priebežnej 7. priečke tabuľky so ziskom 10 bodov.

Našliapnuté pritom mali na oveľa lepšie umiestnenie. Popradčania vo veľkom štýle vyhrali spomínané tri úvodné zápasy – Zvolen 7:2, Liptovský Mikuláš 4:3 a Nitra 6:4. Lenže neskôr prišli nešťastné prehry – Spišská Nová Ves 3:4. Košice 2:3 a bol tam aj nezvládnutý záver v Bratislave so Slovanom – 1:5. Naposledy sa mužstsvo predviedlo doma proti Michalovciam, ktorému podľahlo 2:3 po predĺžení.

Pritom všetko vyzeralo z pohľadu Popradu skvelo. Prvá tretina jasne patrila Kamzíkom, ktorí však nevedeli viackrát prekonať francúzskeho reprezentačného brankára Juncu. Podarilo sa to až v 15. minúte útočníkovi Cracknellovi. Zlomovým okamihom bolo v druhej tretine potrestanie hosťujúceho Kabáča na 5 minút za napadnutie hlavy a krku. Túto početnú výhodu domáci využili, po Šiškovom góle z 27. minúty. Lenže Líšky z východu sa nevzdávali. V 29. minúte prekonal brankára Vaya obranca Jasečko a v 36. minúte vyrovnal stav na ľade Jackson. Zápas napokon putoval do predĺženia, v ktorom v čase 61:09 rozhodol o extra bode pre Michalovce Lotyš Krastenbergs, ktorému prihrával Daugavinš, ten tromi asistenciami v podstate zrežíroval obrat hostí.

Prešovak.sk sa pri tejto príležitosti porozprával s 23-ročným obrancom HK Poprad Oliverom Turanom. Zaujímalo nás viacero tém, ale hľadali sme primárne príčiny, prečo sa Kamzíkom prestalo po snovom štarte do súťaže momentálne výsledkovo dariť.

Oliver, po skvelom úvode do nového ročníka Tipos extraligy ste naposledy zaznamenali štyri smolné prehry. Čo za tým hľadať, ako ste si to vyhodnotili v kabíne?

Samozrejme, po skvelom úvode do sezóny sme nečakali, že by sme mohli následne prehrať štyri zápasy v rade. Dovolím si však tvrdiť, že až na zápas na Slovane boli zápasy vyrovnané, kedy jeden čo dva momenty v hre mohli rozhodnúť o opačnom výsledku. V prvých zápasoch nám to tam padalo a vedeli sme využívať gólové šance, čo sa nám, žiaľ, v posledných zápasoch prílišne nedarilo. Ako tím však pracujeme tvrdo a verím, že to zlomíme v najbližšom zápase.

Absolútne nešťastný bol pre vás nedeľný súboj proti Michalovciam. Ešte na začiatku 29. minúte ste viedli 2:0, no napokon ste padli po predĺžení. Aký to bol duel, ako si videl jeho priebeh?

Do zápasu sme vstúpili výborne a Michalovce sme v prvej tretine jednoznačne prehrali. Môžu nás však mrzieť nevyužité šance, pretože po prvej tretine už mohlo byť teoreticky rozhodnuté. Súper z Michaloviec sa po našej 5-minútovej presilovke dostal do zápasu gólom. Naše zbytočné vylúčenia dovolili Michalovciam vyrovnať a následne rozhodnúť zápas v predĺžení.

Chápeme, že sa o tom ťažko hovorí, ale čo momentálne Popradu chýba k lepším, pozitívnejším výsledkom? Ktoré aspekty a detaily v hre musíte zlepšiť?


Ťažko je vyberať jeden aspekt. Celkovo ako tím sa musíme zlepšiť či už vpredu, vzadu alebo aj v disciplíne. Tak ako sa nám stáva, že chybujeme v obrane, tak nepremeníme šance na druhej strane ihriska. V poslednom zápase sme sa opäť presvedčili o tom, že vylúčenia nás stoja konečný výsledok.

V hokejovej verejnosti sa veľa hovorí o tom, aké máte kvalitné mužstvo. Značne vás ťahajú zámorskí hráči, pričom obrovskú vlnu pochvál počujeme na útočníka Cracknella, ktorý je vyslovene rozdielový hokejista.

Tak ako v celej extralige, aj u nás sú ťahúňmi zahraniční hráči. Je to tak proste nastavené. Všetko sú to kvalitní hráči, či už mladí Coskey s Centazzom alebo skúsenejší Calof s Cracknellom. Je dôležité podotknúť, že zatiaľ ich dobre dopĺňajú aj slovenskí hráči. Samozrejme, samotné čísla produktivity o Cracknellovi napovedajú, že ide o jedného z najlepších hráčov ligy, ktorý to potvrdzuje nielen na ľade, ale taktiež aj mimo neho. My sme len radi, že sa rozhodol pôsobiť v našom tíme. Celkovo sme sa však zišli výborná partia. Kedy náš úspech môžeme postaviť práve na tímovosti.

Po spomínaných štyroch prehrách v sérii cestujete v utorok na ľad Banskej Bystrice. Zverenci trénera Vladimíra Országha sú rozbehnutí, víťazia, aktuálne sú na druhom mieste tabuľky so ziskom 16 bodov. S akým nastavením a náladou cestujete pod Urpín, čo bude váš zápasový plán?

Po štyroch prehrách nemôžeme hovoriť o nadšenosti alebo výbornej nálade. Avšak zápasy idú za sebou rýchlo, takže nie je prílišný priestor pozerať za seba. Verím, že sme sa z prehier poučili a v utorok vstúpime do nového dňa s jasným cieľom vyhrať zápas. Banská Bystrica má výborne poskladaný káder, čomu nasvedčujú aj aktuálne výsledky. Pre nás je však dôležité, aby sme hrali svoju hru a pravidelne opakovali výkon z prvých zápasov.

Poprad má akiste len tie najvyššie klubové ambície. Ako to vnímate v kabíne a čo treba urobiť pre ich naplnenie?

Samozrejme, ambície máme vysoké, ako mnoho tímov Tipos extraligy. Prvým cieľom, ktorý sme si stanovili je postup do play off z prvej šestky. Je to však beh na dlhú trať, a preto sa v šatni sústredíme vždy iba na najbližší deň. Veríme, že správne nastavený proces a tvrdá práca nám prinesú vytúžený úspech.

Zápas 8. kola Tipos extraligy medzi HC MONACObet Banská Bystrica a HK Poprad sa odohrá 8. októbra 2024 s úvodným buly o 17:30 hod.