Ministerstvo kultúry Prešov obchádza. Primátor vyvesil čiernu vlajku, finančná pomoc pre hradný múr neprešla


Zradilo ministerstvo Prešov? Primátor vyvesil čiernu vlajku na protest

Foto: Ministerstvo kultúry Prešov obchádza. Primátor vyvesil čiernu vlajku, finančná pomoc pre hradný múr neprešla Foto: Facebook/ Fero Oľha - primátor mesta Prešov, Martina Šimkovičová

Mesto Prešov vyjadrilo frustráciu po tom, čo Ministerstvo kultúry SR nevyhovelo ich žiadosti o financovanie obnovy hradobného múru pri Gymnáziu Konštantínova. Napriek vysokému hodnoteniu odborníkov projekt neprešiel a radnica bije na poplach. Primátor František Oľha naznačil, že ministerstvo obchádza Prešov, keďže odmietnutie žiadosti prichádza aj napriek tomu, že hradobný múr je v dezolátnom a nebezpečnom stave.

Obchádza ministerstvo Prešov?

„Ministerstvo kultúry vyhlásilo výzvu, kde ponúkalo finančné zdroje na obnovu historických pamiatok. Mesto Prešov chcelo v rámci tejto výzvy zrekonštruovať hradobný múr, no napriek tomu, že odborná komisia náš projekt ohodnotila ako vyhovujúci, ministerstvo sa rozhodlo náš projekt zamietnuť,“ uviedol František Oľha vo svojom príspevku. Občania Prešova si však kladú otázku: Prečo?

Primátor si neberie servítku pred ústa a tvrdí, že hoci odborná komisia Prešovu udelila 38 bodov, ministerstvo napriek tomu neudelilo dotáciu. „Vyzerá to tak, že Ministerstvo kultúry obchádza Prešov,“ dodal Oľha. Zároveň symbolicky na hradobný múr vyvesili čiernu vlajku na znak protestu proti „neuspokojivej a neobjektívnej finančnej podpore“ zo strany štátu.


Mesto musí riešiť reálny problém

Kým primátor nešetrí kritikou na adresu ministerstva, miestny aktivista Peter Mocák sa pozastavuje nad tým, ako radnica rieši celú situáciu. V príspevku na sociálnych sieťach spochybnil nielen obsah protestu, ale aj jeho formu.

„Nie je na mieste vyvesovať čiernu vlajku, toto je úplne nevhodné a mimo slušnej politickej prezentácie. Skôr by sa mali riešiť praktické kroky,“ napísal Mocák. Zároveň poukázal na to, že suma, o ktorú sa jedná, nie je závratná a mesto by ju mohlo vykryť inými zdrojmi. „Veď ide len o približne 50-tisíc eur,“ dodal aktivista a navrhol niekoľko riešení vrátane zníženia platov niektorých mestských poslancov, čím by sa potrebná suma mohla získať.

Riaditeľ Gymnázia Konštantínova Stanislav Šanta však situáciu vidí vážne. „Nakoľko tento múr je v havarijnom stave, nemôžeme na hodinách telesnej výchovy úplne využívať tento areál, vzhľadom na to, že je to nebezpečné,“ konštatoval pre STVR.


Šanta dodal, že stav múru komplikuje aj plány na rozvoj areálu. „Pokiaľ by sme tu už postavili multifunkčné ihrisko a zrazu by sa múr išiel rekonštruovať, ihrisko by sa znehodnotilo,“ upozornil na ďalší praktický aspekt problému. Pre školu a jej študentov je preto obnova hradobného múru viac ako naliehavá.

Dotácie nie sú podľa rezortu nárokovateľné

Ministerstvo kultúry SR sa však bráni obvineniam z neférového prístupu. Vo svojom stanovisku zdôraznilo, že dotácie z programu na obnovu pamiatok sú dobrovoľným príspevkom štátu a na tieto financie nie je právny nárok. „Dotácie z tohto programu nie sú nárokovateľné. Je to dobrovoľný príspevok štátu a nikto naň nemá zákonný nárok,“ odznelo v stanovisku ministerstva. Zároveň dodali, že výber projektov prebieha na základe bodového systému, ktorý sa aplikuje na všetkých žiadateľov rovnako.

Napriek tomu ostáva u časti obyvateľov Prešova pachuť nespravodlivosti, keď vidia, že iné projekty s nižším bodovým hodnotením dostali finančnú podporu, zatiaľ čo ich mesto zostalo bez dotácie.

Ide o predvolebnú kampaň?

Zatiaľ čo primátor Oľha tvrdí, že Prešov bol neopodstatnene odstavený na vedľajšiu koľaj, Peter Mocák spochybňuje, či nejde o začiatok politickej kampane. Vo svojom príspevku naznačil, že by to mohlo byť súčasťou snahy primátora zviditeľniť sa. „Skôr mi napadlo pri tomto poste, či to už nezačala kampaň? Lebo na infografike nevidíme symboly mesta, ale logo Fero Oľha,“ upozornil Mocák, čím naznačil, že celý protest môže byť viac o osobnej prezentácii než o riešení problému.

Napriek tomu, že sa obe strany navzájom obviňujú, faktom zostáva, že hradobný múr pri Gymnáziu Konštantínova je v zlom stave a potrebuje urgentnú obnovu. Oľha dúfa, že mesto uspeje s odvolaním a napokon získa prostriedky na opravu, kým Mocák a ďalší aktivisti vyzývajú na pragmatickejšie a menej dramatické riešenia.

Mesto Prešov teraz čaká na výsledok odvolania a medzičasom pokračuje v kritike ministerstva kultúry. František Oľha jasne deklaroval, že sa mesto nevzdá a bude naďalej hľadať spôsoby, ako obnovu zrealizovať. „Podávame odvolanie a pokúsime sa vo výzve predsa len uspieť,“ uviedol primátor.



Žilina
Trnava
Nitra
Trnava
Košice
Bratislava
Nitra
Trenčín
Banská Bystrica
Košice
Trenčín
Bratislava
Banská Bystrica
Žilina