Z prechádzky nočná mora: Bývalý riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u mal zastreliť psa v blízkosti dieťaťa a ženy


Bývalý riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u mal zastreliť psa

Foto: Z prechádzky nočná mora: Bývalý riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u mal zastreliť psa v blízkosti dieťaťa a ženy Foto: Facebook/M.A.

V sobotu 5. októbra mal nedávno ocenený bývalý riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Peter Liška zastreliť psa na cyklochodníku medzi Mlynicou a Novou Lesnou. Ten mal obojok a dokonca sa nachádzal pár metrov od svojej rodiny. Peter Liška ho mal zastreliť v blízkosti 9-ročného dieťaťa a ženy. O hrozivej skúsenosti na sociálnej sieti informoval majiteľ psa Marián. 

„Niekedy máš pocit, že už ťa len tak nič nerozhádže. Tak dnes dopoludnia mňa rozhodil poľovník. Zastrelil nám Dina na cyklochodníku medzi Mlynicou a Novou Lesnou. Zarážajúce bolo, že aj privolaní policajti upozorňovali a dohovárali nám a nie strelcovi,“ uvádza Marián.

Strieľať mal pár metrov od rodiny

Podľa slov Mariána mal strieľať bývalý riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Peter Liška, a to len 15 metrov od miesta, kde stála aj Mariánova žena s 9-ročnou dcérou. „Strieľal Peter Liška vo svojom revíri, asi 50 metrov od svojej chaty, ktorú si tam postavil. Pravidelne nás upozorňoval, že tam nemáme čo robiť a takto to vyvrcholilo.“

„Petrovi Liškovi a jemu podobným „poľovníkom“ chcem odkázať, že neprestaneme chodiť do lesa a nebudeme tolerovať vaše večné zastrašovanie!“ dodáva majiteľ psa Marián.

Facebook/M.A.

Porušenie zákona

Ako uvádza organizácia My sme les, v zákone č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v § 24, ods. 3 sa v poľovnom revíri zakazuje voľný pohyb psa vo vzdialenosti väčšej ako 50 metrov od osoby, ktorá psa vedie, to sa nevzťahuje na služobných psov používaných podľa osobitných predpisov a poľovníckych psov pri výcviku a výkone poľovníctva.

Podľa § 29 ods. 1, člen poľovníckej stráže je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený usmrtiť v poľovnom revíri voľne sa pohybujúceho psa vo vzdialenosti väčšej ako 200 metrov od najbližšej pozemnej stavby, to sa nevzťahuje na poľovníckeho psa a na psa, ktorý má nasadený obojok alebo prsný postroj, pričom tieto musia byť vo výraznej farbe odlišnej od farby jeho srsti.


Organizácia pripomína, že pes bol označený obojkom a nachádzal sa približne 15 metrov od ženy s dieťaťom. Petrovi Liškovi v tomto prípade hrozí pokuta až do 3-tisíc eur. Týmto konaním mohol ohroziť cyklistov, ktorí sa po trase pohybujú. 

„To, čo spravil pán Peter Líška je absolútne neakceptovateľné a za svoje správanie by mal niesť dôsledky. Prešetrený by mal byť aj postup polície v tomto prípade. Vyjadrujeme maximálnu podporu rodine Mariána a sme pripravení v tomto prípade poskytnúť aj potrebnú pomoc,” hovorí Ondrej Kameniar z iniciatívy My sme les.

TANAP situácia mrzí 

Správa TANAP-u sa k situácii pre Prešovak.sk vyjadrila a uviedla, že situácia ich mrzí. „Udalosť sa neodohrala na pozemkoch v našej správe, ide však o územie patriace do vyhradeného poľovného revíru TANAP, kde pravidelne dochádza k usmrcovaniu lesnej zveri túlavými psami. Keďže vec je v štádiu vyšetrovania, neostáva nám iné, len si počkať na výsledky.“

Liška: Môjho psa nadpadli dva agresívne psy

„Pri ochrannej službe v súkromných lesoch vo vlastnom území TANAP-u, kde som hospodárom a poľujem tam, napadli môjho poľovného psa, sučku bavorského farbiara, ktorá ma sprevádzala, dva agresívne túlavé psy bez viditeľného označenia a náhubkov. V okolí neboli žiadni ľudia, o čom som sa dôkladne presvedčil, a tak som bezpečne vystrelil na agresívnejšieho psa. Po výstrele asi zo vzdialenosti 100 metrov nejaká žena krikom privolávala psov. Po chvíli vybehla žena s košíkom húb v oranžovom oblečení z lesného porastu a dieťa v červenom oblečení. Nakoľko útok druhého psa na sučku stále trval, žena ho odvolala a pripla na obojok s vodítkom. Volala políciu, ktorú som išiel autom čakať k Novej Lesnej. Hliadku polície som doviedol na miesto odstrelu a táto vykonala povinné úkony. Následne žena išla s hliadkou podať na oddelenie trestné oznámenie. Ľudsky mi je tejto situácie ľúto, hlavne dcérky majiteľky psa, ktorej som ponúkol zaobstaranie šteniatka. Ak by majiteľka psov dodržiavala aspoň základné zákonné pravidlá vodenia psov do lesov národného parku, tak takáto nepríjemná situácia nenastane. V závere poznamenávam, že manžel majiteľky psov, ktorý podáva mediálne informácie na hubačke nebol a prišiel až po jej telefonáte. Za toto moje konanie beriem plnú zodpovednosť,“ uviedol v stanovisku Peter Liška. 

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová potvrdila, že na Obvodnom oddelení Policajného zboru vo Vysokých Tatrách bolo prijaté trestné oznámenie, ktoré bolo z dôvodu vecnej príslušnosti zaslané Národnej centrále osobitných druhov kriminality, odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj