V Kežmarku sa začína s obnovou historickej železničnej stanice. Práce by mali trvať rok


V Kežmarku sa začína s obnovou historickej železničnej stanice

Foto: V Kežmarku sa začína s obnovou historickej železničnej stanice. Práce by mali trvať rok Foto: Facebook/Mesto Kežmarok - oficiálna stránka

V Kežmarku bolo zhotoviteľovi v pondelok 7. októbra slávnostne odovzdané stavenisko historickej železničnej stanice. S prácami by mali začať ešte tento týždeň a trvať by mali približne rok. Stavba „ŽST Kežmarok – komplexná rekonštrukcia strechy a bleskozvodu“ si vyžiada takmer dva milióny eur. Na odovzdaní stavby sa zúčastnil aj minister dopravy Jozef Ráž.

Projekt je nevyhnutný na zabezpečenie ochrany historickej budovy, ktorá je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu a nachádza sa v ochrannom pásme Pamiatkovej rezervácie Kežmarok. Cieľom je odstrániť nevyhovujúcu a poškodenú strešnú krytinu, ktorá spôsobuje zatekanie a taktiež poškodzovanie interiéru budovy.

Podľa ŽSR projekt prispeje aj k zlepšeniu tepelnoizolačných vlastností objektu, čo povedie k úsporám energií a zníženiu prevádzkových nákladov. V rámci prác sa vykoná kompletná výmena strešnej krytiny, oprava fasády, výmena okien a dverí, oprava vitráží okien vo vestibule, výmena dlažby pod perónovým prístreškom, oprava dreveného prístrešku.

Zhotoviteľom stavby je STAVOCONZULT, spol. s.r.o. a financovaná bude z vlastných zdrojov ŽSR. „Cieľom tejto rekonštrukcie je nielen zachovanie historickej hodnoty budovy, ale aj zlepšenie estetického vzhľadu, bezpečnosti a funkčnosti železničnej stanice pre cestujúcu verejnosť a zamestnancov. Práce sú naplánované tak, aby minimalizovali obmedzenia pre cestujúcich a zabezpečili plynulý chod železničnej dopravy,“ dodáva ŽSR

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Žilina
Bratislava
Košice
Žilina
Banská Bystrica
Trnava
Banská Bystrica
Trenčín
Trenčín
Bratislava
Nitra
Košice
Trnava
Nitra