Kde v Prešovskom kraji bol nahlásený výskyt medveďa hnedého? Pozrite si mapu


V týchto lokalitách Prešovského kraja bol nahlásený výskyt medveďa

Foto: Kde v Prešovskom kraji bol nahlásený výskyt medveďa hnedého? Pozrite si mapu Foto: Severovýchod Slovenska kraj unikátov

Portál Sprej na medveďa vytvoril mapu výskytu medveďa hnedého v lokalitách Slovenska v blízkosti obydlí, ktorú pravidelne aktualizuje. Vďaka nej môžu byť ľudia v jednotlivých lokalitách opatrnejší a obozretnejší. Ako informuje TV JOJ, operačné stredisko pre medveďa hnedého od júla prijalo 128 hlásení. 

Mapa výskytu medveďov vám poskytne lepší prehľad o tom, v ktorej časti Slovenska bol od roku 2023 hlásený výskyt medveďa v blízkosti ľudí najčastejšie, vrátane detailnejších informácii o danej udalosti,“ uvádza portál Sprej na medveďa. 

Mapa je pravidelne aktualizovaná, po kliknutí na značku medveďa v danej lokalite si môžete pozrieť bližšie informácie o výskyte, teda o konkrétnej lokalite. Taktiež tam nájdete dátum, v ktorom bol medveď spozorovaný. Výskyty sú na mape označené čiernou farbou, útoky červenou.

Portál upozorňuje, že mapa nezobrazuje populáciu medveďov na Slovensku. Na mape sú miesta, kde výskyt medveďa hlásili obce a upozorňovali občanov na ich pohyb, nemusia na nej byť zahrnuté všetky udalosti a hlásenia. Lokality vyznačené na mape sú orientačné. Mapu nájdete na tomto odkaze.


sprejnamedveda.sk – Aktualizované 7. októbra 2024

Ako uvádza TV JOJ, operačné stredisko pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR od svojho vzniku v júli prijalo 128 hlásení, z toho 20 bolo neopodstatnených. Zásahový tím bol najčastejšie vyslaný do Žilinského kraja, Banskobystrického kraja a Prešovského kraja, konkrétne do oblasti Vysoké Tatry a Štrba. 

Operačné stredisko rieši oznámenia monitorovaním okolia, dohľadávaním jedincov v prípade dopravných nehôd, plašením a v krajnom prípade aj ich elimináciou. Zásahové tímy sú v nepretržitom spojení s operačným strediskom prostredníctvom technológie poskytnutej prevádzkovateľom operačného strediska.

Vďaka tomu dostávajú aktuálne informácie o udalosti a mieste, kam sú vyslaní na zásah. Operačné stredisko bolo spustené 15. júla 2024 a ŠOP SR ho hodnotí pozitívne. Prispieva k profesionalizácii ich práce a podľa nich ide o posun pri riešení mimoriadnych udalostí, čo členom zásahového tímu vytvára priestor na prácu v teréne.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj