Pripravte sa na nebeské divadlo! Počas noci bude nad Slovenskom polárna žiara, najlepšie ju uvidia v týchto lokalitách


Foto: Pripravte sa na nebeské divadlo! Počas noci bude nad Slovenskom polárna žiara, najlepšie ju uvidia v týchto lokalitách Foto: canva.com

Polárnu žiaru nad Slovenskom ste mohli sledovať už v máji. Ak sa vám to však nepodarilo, teraz máte opäť možnosť vidieť toto nebeské divadlo. Naskytnúť by sa mohla už dnes večer, no všetko záleží od oblačnosti, ktorá to môže časti Slovenska prekaziť.


Portál iMeteo.sk uvádza, že z piatka na sobotu boli podmienky na sledovanie vhodné len na hrebeňoch Vysokých Tatier. Aj túto noc bude nad naším územím veľa oblačnosti. Z tohto dôvodu by nemala byť viditeľná na západe a severozápade krajiny.


Zvyšok územia má väčšiu pravdepodobnosť spozorovať polárnu žiaru, no aj tu môže oblačnosť spôsobiť problémy. Najväčšie šance majú ľudia žijúci v oblasti Tatier, Horehronia, Gemera a oblasti Slanských vrchov.

„Ak by geomagnetická búrka pokračovala a astronomické podmienky budú priaznivé, tak v noci z nedele na pondelok by mali priať meteorologické podmienky na väčšine Slovenska. Oblačnosti by malo byť ešte menej,“ vysvetlil špecializovaný portál.

Zároveň vysvetľujú, že polárna žiara vzniká slnečnou erupciou. V piatok došlo k najsilnejšej erupcii v súčasnom cykle, má byť dokonca silnejšia než májová. Vtedajšie predpovede o najintenzívnejšej voľným okom viditeľnej polárnej žiare sa teda nenaplnili.