Chodník v dezolátnom stave: „Ostane to tak, pokiaľ si niekto nezlomí nohu,“ strachujú sa Prešovčania


Foto: Chodník v dezolátnom stave: „Ostane to tak, pokiaľ si niekto nezlomí nohu,“ strachujú sa Prešovčania Foto: Google Maps, Facebook/ Prešov/ J. M.

V predstaničnom priestore medzi železničnou a autobusovou stanicou v meste sa nachádza chodník v alarmujúcom stave. Jeden z nespokojných obyvateľov mesta zverejnil fotografie, ktoré jasne zobrazujú rozsah poškodenia. Dlažba je na viacerých miestach rozbitá, vypadáva a odkryté sú aj spodné vrstvy chodníka. Autor príspevku neskrýva svoju frustráciu a upozorňuje na to, že ide len o niekoľko metrový úsek, ktorý by podľa jeho slov nemal byť problém opraviť poriadne. Tento stav označil za neprijateľný a plánuje problém nahlásiť aj na Mestský úrad.

„Nemal by byť problém urobiť to poriadne,“ píše rozhorčený občan. Mnohí ďalší obyvatelia zareagovali na príspevok a pridali sa k jeho kritike.

Jedným z hlavných bodov diskusie bol návrh zaviesť tzv. „tabuľu hanby“. Jeden z komentujúcich navrhol, že pri každej rekonštrukcii by mala byť viditeľne umiestnená informačná tabuľa, kde by bolo uvedené, ktorá firma práce vykonávala a koľko to stálo. Podľa neho by tento krok zvýšil kvalitu stavebných prác, keďže by to vytvorilo tlak na dodávateľov. „80 % prác by sa hneď skvalitnilo. Tabuľa hanby by tu bola na mieste,“ poznamenal s nádychom irónie a zároveň dodal, že súčasný stav len potvrdzuje, že prácu vyhrala najlacnejšia ponuka, ktorá nebola vykonaná dostatočne kvalitne.

Zdroj: Facebook/ Prešov/ J. M.


Poškodenie chodníka nie je novinkou

Ďalší občania zdôraznili, že chodník je rozbitý už dva roky, no zatiaľ sa nič nepodniklo. „Bude sa to riešiť, až keď si niekto zlomí nohu alebo ruku,“ vyjadril sa jeden z prispievateľov, ktorý zároveň dodal, že v tomto meste sa začne konať, až keď dôjde k vážnemu úrazu.

Iný sarkasticky poznamenal, že chodník bol dokončený len v roku 2019, no už nevydržal ani len základnú päťročnú dobu udržateľnosti, ktorá skončila len pred niekoľkými mesiacmi, v júni 2024. „Kvalitka,“ dodal ironicky.

Ukázalo, že vlastníkom priestoru medzi železničnou a autobusovou stanicou je samotná radnica, ktorá ho spravuje prostredníctvom mestských technických služieb. Mnohí obyvatelia preto požadujú, aby mesto nieslo zodpovednosť za súčasný stav a okamžite podniklo kroky na nápravu.

S našimi otázkami v tejto veci sme sa obrátili aj na magistrát. Správu budeme o vyjadrenie radnice aktualizovať.