Kaliňák rozbieha výrobu delostreleckej munície v Snine: Časť putuje na Ukrajinu, zvyšok do EÚ a NATO


Foto: Kaliňák rozbieha výrobu delostreleckej munície v Snine: Časť putuje na Ukrajinu, zvyšok do EÚ a NATO Foto: Ministerstvo obrany SR, iStock/ Ilustračná fotografia

Robert Kaliňák, minister obrany, slávnostne otvoril novú výrobnú linku na delostreleckú muníciu v Snine. Časť tejto produkcie putuje priamo na Ukrajinu, hoci väčšina nábojov smeruje do krajín EÚ a NATO. Napriek tomu Kaliňák odmieta obvinenia z podpory vojnového konfliktu. „Nie je to podpora vojny, ale podpora obchodu, ktorý vytvára pracovné miesta,” povedal priamo v závode, ktorý vlastní ZVS Holding.

Spolu s manažérmi firmy MSM, ktorá patrí do českej zbrojárskej skupiny Michala Strnada, Kaliňák zdôraznil, že len asi 20 % munície vyrobenej na Slovensku ide priamo na Ukrajinu. „Je to na zákazníkovi, kam tovar dodá. My podporujeme zamestnanosť a priemysel,” obhajoval minister svoje kroky.

Pri výrobných linkách v Snine sa montujú kovové telá nábojov, ktoré sa následne presúvajú do hlavného závodu v Dubnici nad Váhom, kde sú plnené prachom a kompletizované.



Nepodporujú vojnu ale zamestnanosť, kričí Kaliňák

Kaliňák sa však počas svojej návštevy nevyhol kritike. Keď mu novinári pripomenuli predvolebný sľub Smeru, že „ani náboj na Ukrajinu“, reagoval podráždene. „To máme fabriku zavrieť a ľudí prepustiť? Podporujeme zamestnanosť, a obzvlášť v Snine, ktorá je jednou z najchudobnejších oblastí na Slovensku,“ dodal.

Nová produkcia však prináša aj technologické úspechy. Najnovší typ 155 mm delostreleckého náboja, ktorý sa v závode vyrába, má dosah až 40 kilometrov a môže byť použitý v rôznych delostreleckých systémoch. „Naša munícia patrí k svetovej špičke,” vyzdvihol Kaliňák.

Zaujímavosťou je, že aj keď väčšina munície smeruje do NATO a EÚ, tieto krajiny môžu teoreticky zásobovať Ukrajinu. Podľa ministra je to už mimo kontroly slovenských výrobcov, ktorí sa zameriavajú na výrobu a obchod, nie na politiku.