Aké sú najčastejšie ukradnuté heslá Slovákov? Heslo 12345 alebo mamina vám dokážu hacknúť za menej ako sekundu


Foto: Aké sú najčastejšie ukradnuté heslá Slovákov? Heslo 12345 alebo mamina vám dokážu hacknúť za menej ako sekundu

V minulom roku došlo k alarmujúcemu nárastu uniknutých prihlasovacích údajov vrátane e-mailových adries, hesiel a ďalších osobných informácií. Kyberzločinci sa snažia získať komplexnejšie dáta, aby ich mohli zneužiť. Tieto zistenia vyplývajú z analýzy CRIF CYBER OBSERVATORY, ktorá sa zaoberá digitálnou zraniteľnosťou jednotlivcov a firiem.

Podľa globálnych štatistík sa v roku 2023 na dark webe a iných platformách objavilo približne 7,5 miliardy zneužiteľných informácií, čo predstavuje nárast o takmer 45 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Slovensko sa v rebríčku krajín s najčastejšími krádežami e-mailových adries umiestnilo na 17. mieste, pričom najohrozenejšie sú účty s doménou „.sk“. Naši susedia, Česi, sú na 11. mieste s doménou „.cz“, zatiaľ čo prvenstvo patrí USA s doménami „.com“ a „.net“. Na 2. mieste je Rusko s “ru”, nasleduje Nemecko s “de” a Taliansko s doménou “it”.

Beatrice Rubini, výkonná riaditeľka sekcie zaoberajúcej sa doménou kybernetickej bezpečnosti, vysvetlila, že na krádež osobných údajov používajú kyberzločinci malvér a rôzne falošné aplikácie, ktoré je ťažké odlíšiť od skutočných. Pri zacielení na spotrebiteľov zneužívajú aj nástroje umelej inteligencie, veľmi časté sú podvodné emaily formulované dôveryhodným jazykom.

„Mnohí internetoví používatelia sú neopatrní - opakovane používajú rovnaké heslo pre rôzne účty a služby, ukladajú svoje prihlasovacie údaje priamo do prehliadača, čím sa zvyšuje ich zraniteľnosť,“ upozornila Rubini.


V roku 2023 vzrástla hodnota e-mailových adries, pretože umožňujú prístup k rôznym online službám. Celkovo došlo k nárastu kombinácií osobných údajov, čo podvodníkom umožňuje vytvárať cielené podvody. E-mailové adresy, heslá, mená a telefónne čísla sú najžiadanejšími údajmi, pričom heslá sú čoraz cennejšie.

Najčastejšie ukradnuté heslá

Najčastejšie ukradnuté heslá za rok 2023 boli kombinácie jednoduchých čísel “12345”, “123456”, “123456789”. Takéto heslá sa dajú hacknúť za menej ako sekundu. Potom sú časté krstné mená “martin”, “monika” a “dominika”, ale aj výrazy, ako “onedirection”, “wattpad”, “mamina” a “password”.

Medzi najčastejšie ukradnuté účty patrí Gmail, Yahoo a Hotmail, pričom najviac krádeží sa týka zábavných stránok a e-shopov. Riziko krádeže osobných údajov môže mať priamy finančný dopad na obete. V oblasti kreditných kariet sa na dark webe zverejňujú nielen čísla kariet, ale aj CVV kódy a dátumy vypršania platnosti. Severná Amerika je geograficky najviac vystavená nelegálnej výmene údajov, potom nasleduje Európa.

Analýza tiež ukázala, že až 91 % ukradnutých e-mailových účtov patrí osobám, zatiaľ čo zvyšok tvoria firemné účty. Ciele kyberzločinov sú stále rozmanitejšie, čo ukazuje, že nikto nie je imúnny voči útokom v digitálnom svete.