VIDEO: Motorkár pravidelne terorizuje chodcov v centre Prešova. Dupol na plyn a hor sa na chodník


Foto: VIDEO: Motorkár pravidelne terorizuje chodcov v centre Prešova. Dupol na plyn a hor sa na chodník Foto: Facebook/ Prešov/ D. G.

Vodiči aj chodci v Prešove sú pobúrení. Na internete sa šíri video, na ktorom neohľaduplný motorkár pravidelne jazdí po chodníkoch v centre mesta. Podľa zverejneného príspevku pravidelne vyráža od Starého Mexika až po Cuba Libre po chodníku, čím ohrozuje okoloidúcich. Autor opisuje, ako sa musel otočiť chrbtom, keď motorkár začal „túrovať“ motor, aby si vynútil cestu.

Motorkár si z tejto nebezpečnej jazdy údajne spravil tradíciu. Prešovčania na sociálnych sieťach nešetria ostrými komentármi a volajú po zásahu polície, keďže ŠPZ motorkára je jasne viditeľná na fotografiách.


„Chorá hlava, treba ho nahlásiť polícii! Takíto debili robia zlé meno iným motorkárom,“ komentuje jeden z nahnevaných občanov. Ďalší používateľ dodáva: „Tento im**cil predvádzal prasačiny aj v Košiciach. Potom, keď sa rozpleskne o auto, tak sú len samé náreky.“


Viacerí diskutujúci dokonca navrhujú drastické riešenia: „Dajte mu prekážku, nech si nabije rypák, kým nespraví ujmu niekomu inému.“

Situácia v Prešove sa vyostruje, a hoci niektorí volajú po „výchove päsťami“, všetci sa zhodujú, že tento nezodpovedný jazdec musí byť zastavený skôr, než niekoho zraní. Polícia je údajne informovaná, a tak sa čaká, kedy voči motorkárovi zasiahne. S našimi otázkami sme sa obrátili aj na príslušné orgány, správu budeme aktualizovať.

Čo na to zákon? Motorkárovi hrozia problémy aj mastná pokuta

Podľa zákona že č. 8/2009 Z. z. chodec je povinný používať predovšetkým chodník.  Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať. Aj keď zákon na podobné situácie nemyslel v plnom rozsahu, z platnej legislatívy vyplýva, že jazda po chodníku nie je povolená motorovým vozidlám, preto by mal motorkár z motorky zosadnúť a svoje vozidlo na miesto parkovania dotlačiť.

V prípade, ak vodič motorového vozidla obmedzuje alebo ohrozuje chodcov na chodníku alebo využíva chodník na presun, riskuje vodič pokutu vo výške 100 eur. S našimi otázkami na presnejší popis situácie sme sa obrátili aj na príslušné orgány, správu budeme aktualizovať.