Stavebný úrad si posvieti na nelegálne podnikanie v časti Táborisko: Obyvatelia sa sťažujú, prichádza stavebný dohľad


Foto: Stavebný úrad si posvieti na nelegálne podnikanie v časti Táborisko: Obyvatelia sa sťažujú, prichádza stavebný dohľad Foto: Google Maps

V prešovskej časti mesta Táborisko sa to začína hýbať. Po rokoch sťažností od miestnych obyvateľov, ktorým už došla trpezlivosť, prichádza stavebný úrad do akcie. Podľa obyvateľov sa totiž z pokojnej rezidenčnej štvrte stáva raj pre podnikateľov, ktorí si z rodinných domov urobili pracovné základne. To všetko v rozpore s územným plánom. Počet nehnuteľností, ktoré sa využívajú mimo pravidiel, narastá, a tak sa občania rozhodli konať. Výsledkom je petícia, na ktorú mesto konečne zareagovalo.

Čo sa deje v Táborisku?

Stavebný úrad v Prešove potvrdil, že počas celého októbra bude v tejto lokalite prebiehať prísny štátny stavebný dohľad. Nejde o žiadne symbolické gesto – stavební inšpektori sa chystajú na detailné obhliadky konkrétnych nehnuteľností, ktoré obyvatelia označili v petícii. A nie je ich málo. Úrad eviduje až 29 problémových nehnuteľností, ktoré by mali byť podľa miestnych v rozpore s platnými pravidlami. Všetci vlastníci budú musieť predložiť relevantné povolenia a rozhodnutia.

Čo hrozí „neposlušným“ majiteľom?

Majitelia rodinných domov, ktorí využívajú svoje nehnuteľnosti na podnikateľské účely, môžu mať poriadny problém, ak nemajú v poriadku potrebné povolenia. Musia totiž predložiť kolaudačné rozhodnutia, rozhodnutia o zmene v užívaní stavieb alebo iné rozhodnutia, ktoré im schválil stavebný úrad. Bez týchto dokumentov im hrozí nielen pokuta, ale aj zákaz podnikania v daných priestoroch.


Regulatív B.3 územného plánu Prešova jasne definuje, že plochy v časti Táborisko sú určené na bývanie v rodinných domoch, nie na podnikanie. V prípade zistenia porušenia týchto pravidiel môže stavebný úrad vyvodiť dôsledky, ktoré môžu pre „neposlušných“ podnikateľov znamenať poriadny zásek do ich podnikania.

Obyvatelia si vydýchli

Tí, ktorí si dlhodobo sťažovali na nekontrolované podnikanie v ich susedstve, sú z krokov mesta nadšení. Petícia, ktorú podali, konečne priniesla výsledky a stavebný úrad sa začal zaoberať ich problémami. Obyvatelia dúfajú, že kontroly prinesú poriadok a do ich štvrte sa vráti pokoj.

Štátny stavebný dohľad prebehne počas celého októbra, výsledky by mali byť známe krátko po jeho ukončení. Majiteľom problémových nehnuteľností tak nastáva horúca jeseň!