V Prešove vás čoskoro čaká už 15. ročník festivalu POCITY. Návštevníkom prinesie špičkovú filmovú tvorbu


Foto: V Prešove vás čoskoro čaká už 15. ročník festivalu POCITY. Návštevníkom prinesie špičkovú filmovú tvorbu Foto: PO.CITY

V Prešove sa od 10. do 16. októbra uskutoční už 15. ročník filmového festivalu POCITY. Prešovčanom prinesie špičkovú filmovú tvorbu a stretnutia s tvorcami. Festivalové dianie sa sústredí do kina Cinemax Novum, centra nezávislej kultúry Wave, Krajskej galérie a klubu Stromoradie.

Program zahŕňa viac ako 30 premietaní, diskusie s tvorcami aj odovzdávanie ceny Zrnko soli pre najlepší krátkometrážny film. To najlepšie a najaktuálnejšie zo súčasnej slovenskej filmovej tvorby predstaví sekcia Naše Pocity

Jedným z hlavných hostí festivalu bude Peter Kerekes, ktorý osobne uvedie svoj nový dokumentárny film Wishing on a Star. Režisérka Iveta Grófová prinesie do Prešova svoj najnovší počin Ema a smrtihlav, ktorý je slovenským národným kandidátom pre 97. ročník prestížnej ceny Oscar.

György Kristóf na festivale uvedie svoj dystopický tanečný film Zenit. Diváci uvidia v predpremiére aj snímku Via Slovakia, ktorú osobne predstavia režisér Víťazoslav Chrappa, producent Peter Neveďal a hlavný protagonista Slavomír Duchovič.


Prešovčan David Kollar uvedie film MIKI, ku ktorému zložil filmovú hudbu. Milovníci architektúry by si nemali nechať ujsť veľmi silný dokumentárny zážitok, ktorý ponúka snímka Architektura ČSSR 58-89. Program ponúkne aj divácky úspešný, historický, ale výsostne aktuálny film Jiřího Mádla Vlny.

Názvy ďalších sekcií sú Pocity zo sveta, Pocity susedov a Pocity X Fecupral. Celý program zaujímavých filmov, ktoré si budete môcť počas festivalu pozrieť, nájdete TU. Festival myslel aj na malých divákov, ktorí si budú môcť užiť film Mačacia odysea. Film ponúka krásnu animáciu a príbeh o zvieratkách na lodi, ktoré sa musia adaptovať na nový svet v zaplavenom meste. Film je bez slov a vhodný aj pre úplne najmladšie deti.

Na podujatie si v predpredaji môžete kúpiť aj výhodnú festivalovú akreditáciu v hodnote 30 eur, tá zabezpečuje vstup na všetky filmy. Predpredaj je spustený do 10. októbra, študenti si akreditáciu môžu zakúpiť za 25 eur.