FOTO: Kde sú tie časy! Legendárne prešovské kúpalisko v Záhrade umenia je minulosťou, nahradili ho umelecké inštalácie


FOTO: Kde sú tie časy! Legendárne prešovské kúpalisko v Záhrade umenia je minulosťou, nahradili ho umelecké inštalácie Foto: Facebook/ Komunitná včelia záhrada na Františkánskej bašte, Mesto Prešov

V srdciach mnohých Prešovčanov ešte stále žije spomienka na obľúbené letné kúpalisko v Záhrade umenia. Tento legendárny bazén, ktorý sa kedysi nachádzal v tieni Františkánskej bašty, bol miestom radosti a oddychu pre celé generácie. Miesto, kde sa deti učili plávať a dospelí trávili horúce letné dni. Dnes však už po ňom niet ani stopy. Namiesto osviežujúcich vĺn bazéna sa návštevníci Záhrady umenia ocitnú uprostred moderných umeleckých diel a inštalácií. Prečo a ako došlo k takejto zmene?

Kedysi to bývalo lepšie, myslia si pamätníci

Niektorí obyvatelia Prešova na tieto časy spomínajú s nostalgiou. „Kedysi sme sa kúpali, dnes sa kúpu v alkohole a drogách,“ znel jeden z kritických komentárov na sociálnych sieťach. Iní spomínajú na vzrušujúce zápasy vodného póla a výlety s rodinou na toto nezabudnuteľné miesto. „Škoda, že to tak neostalo, bolo to pekné a príjemné miesto,“ vyjadrila smútok ďalšia obyvateľka.

Historicky, Záhrada umenia, ako ju poznáme dnes, prešla radikálnou zmenou v 80. rokoch, keď sa rozhodlo o jej premene na kultúrne a umelecké centrum. Po rekonštrukcii priestoru sa mesto rozhodlo neobnoviť prevádzku kúpaliska, ale vytvoriť priestor pre umenie, koncerty a podujatia. Dôvody pre túto zmenu súviseli so snahou o revitalizáciu mestských parkov a vytvorenie kultúrneho miesta pre verejnosť, ktoré by reprezentovalo súčasné trendy.

Zdroj: Facebook/ Komunitná včelia záhrada na Františkánskej bašte


Pre mnohých Prešovčanov to však bola bolestná strata. „Kediška Ľetne kupaľisko, kdze som še pervi raz v živoce topel. Druhi raz som še topel vof Toriše. Kebi ňebulo kamarata, ktori me vicahnul spod ľadu, už bi sce tu ňečítaľi muj komentar…,“ spomína s humorom jeden z miestnych, ktorý zaspomínal na svoje detstvo pri bazéne.

Zatiaľ čo niektorí oceňujú nový účel Záhrady umenia ako priestor pre umelecké stretnutia a podujatia, iní ju stále vidia ako miesto, ktoré stratilo svoju pôvodnú funkciu – byť útočiskom pre letnú zábavu a oddych. V súčasnosti slúži Záhrada umenia ako miesto na relaxáciu, kde si ľudia môžu vychutnať diela miestnych umelcov a oddýchnuť si v príjemnom prostredí.

Zdroj: Mesto Prešov

Záhradné bazény, ktoré kedysi ožívali životom, sú však už len spomienkou. Pre Prešovčanov zostáva otázka: Mohlo sa to kúpalisko zachovať? Alebo bola transformácia na kultúrny priestor nevyhnutná? To, čo je isté, je, že Záhrada umenia bude naďalej miestom stretávania – aj keď už bez chladivých vôd bazéna, ktorý tvoril tak dôležitú súčasť života mesta.