VIDEO: Prešov dostane nový severný obchvat. Druhá etapa rýchlostnej cesty R4 sľubuje odľahčenie mesta


Foto: VIDEO: Prešov dostane nový severný obchvat. Druhá etapa rýchlostnej cesty R4 sľubuje odľahčenie mesta Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Prešovčania môžu očakávať výrazné zlepšenie dopravy v regióne. V rámci pokračujúcej výstavby rýchlostnej cesty R4 sa pracuje na druhej etape severného obchvatu, ktorá má prepojiť diaľnicu D1 s rýchlostnou cestou R4 Kapušany – Giraltovce. Táto kľúčová dopravná stavba sľubuje obrovské odľahčenie dopravnej záťaže v meste Prešov.

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť

Nová komunikácia odľahčí premávku v meste

Hlavným cieľom je presmerovať tranzitnú dopravu mimo rušných mestských komunikácií a tým zvýšiť bezpečnosť a plynulosť premávky. Vďaka mimoúrovňovým križovatkám bude doprava prerozdelená efektívnejšie, čo zníži riziko nehôd a zároveň zlepší komfort jazdy. Križovatka Kapušany zároveň umožní priame napojenie rýchlostnej cesty R4 na existujúcu cestnú infraštruktúru.

Druhá etapa obchvatu priamo nadväzuje na už dokončenú prvú časť. Vedie cez údolie potoka Dzikov a prechádza tunelom Okruhliak, ktorý je v súčasnosti vo výstavbe. Východný portál tunela bude umiestnený nad mestskou časťou Surdok, odkiaľ bude cesta R4 pokračovať cez križovatku Kapušany, kde sa napojí na cestu I/18.



Význam tejto etapy je pre Prešov a okolie zásadný. Obchvat má potenciál nielen odľahčiť dopravné tepny mesta, ale aj zvýšiť bezpečnosť na cestách a prispieť k zlepšeniu kvality života obyvateľov, ktorí už dlhé roky trpia pod váhou hustej dopravy. Realizácia tejto etapy sľubuje byť ďalším krokom k riešeniu preťažených ciest v metropole Šariša.

Očakáva sa, že po dokončení tejto etapy sa tranzitná doprava cez Prešov výrazne zníži a mesto sa zbaví hlavných dopravných problémov, ktoré ho trápia už dlhé roky.