Obyvatelia Svinej v nemom úžase: Do obce sa valia tony stavebného odpadu z prešovskej nemocnice


Foto: Obyvatelia Svinej v nemom úžase: Do obce sa valia tony stavebného odpadu z prešovskej nemocnice Foto: Google Maps

V malej obci Svinia zavládla panika, keď v pondelok (30. septembra) dorazili nákladné autá plné sute z búranej prešovskej nemocnice. Obyvatelia boli nepríjemne prekvapení, keď sa do ich dediny priviezlo približne 100 ton stavebného odpadu. Miestni poslanci zareagovali rýchlo a v ten istý večer zvolali mimoriadne zastupiteľstvo, aby riešili túto neočakávanú situáciu.

Firma problém nevidí, obyvatelia o ničom nevedeli

Práce sú aktuálne pozastavené. Na okresnom úrade životného prostredia tvrdia, že firma, ktorá má na starosti spracovanie odpadu, si riadne splnila svoju ohlasovaciu povinnosť, píše STVR. Avšak miestni obyvatelia neboli o tom vôbec informovaní, čo spôsobilo v obci vlnu nespokojnosti a obáv.

Starosta Svinej, Miroslav Nawrat, priznal, že bol rovnako zaskočený. „Toto čo sa včera stalo, sa stalo. Občania sa zľakli, lebo neboli ešte informovaní. Ja som bol tiež prekvapený, že už sa začalo navážať, čo sa malo navážať až od budúceho týždňa od pondelka,“ uviedol.


Ešte tvrdšie zareagovali obecní poslanci. Radoslav Kandra, poslanec obecného zastupiteľstva, vyjadril ostrý nesúhlas s navážaním sute do intravilánu obce. „Je nemysliteľné, že by v intraviláne zhodnocovali a potom suť neviem, kde budú používať. Sme sa uzniesli v zastupiteľstve, že poslanci zakazujú tu navážanie sute z tej nemocnice,“ vyhlásil Kandra.

V súčasnosti je situácia v riešení a obyvatelia Svinej dúfajú, že podobné prekvapenia sa už opakovať nebudú. Dočasné pozastavenie prác im dalo čas na prediskutovanie ďalších krokov a zabezpečenie, aby sa obec nestala skladiskom nežiaduceho stavebného odpadu. 

S našimi otázkami sme sa obrátili na vedenie mesta obce Svinia. Správu budeme o ich reakciu aktualizovať.