Unikátny systém FLOPRES varuje pred povodňami, technológia zachraňuje obce aj majetok


Foto: Unikátny systém FLOPRES varuje pred povodňami, technológia zachraňuje obce aj majetok Foto: Prešovský samosprávny kraj

Prešovský samosprávny kraj predstavil revolučný systém na predpovedanie a prevenciu povodní s názvom FLOPRES. Tento systém, založený na moderných technológiách, monitoruje dáta z meracích prístrojov umiestnených na vodných tokoch, v pôde a dokonca aj vo vzduchu. Ide o komplexné merania v spolupráci s odborníkmi z Esprit v Banskej Štiavnici a GOSPACE Labs z Bratislavy, ktoré sú testované na povodí rieky Ladomirky.

Unikátnosť FLOPRES-u spočíva v kombinácii družicových a terénnych meraní, ktoré sú následne spracované v intuitívnej webovej aplikácii. Keď systém zaznamená kritické hodnoty, okamžite spúšťa varovné správy a predpovedá potenciálne povodňové riziká. Týmto spôsobom majú kompetentné orgány možnosť reagovať s dostatočným predstihom a prijímať účinné opatrenia na ochranu ľudí a majetku.

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Prvá montáž vo Svidníku

Minulý piatok bol FLOPRES oficiálne predstavený vo Svidníku, kde bola zároveň osadená jedna z meracích staníc na miestnom moste. Systém bude postupne rozširovaný aj do ďalších oblastí – do povodia Malej Svinky a Šibskej vody, pričom pokryje až 40 obcí v kraji.


Varovný systém sa zakladá nielen na monitorovaní, ale aj na aktívnej spolupráci s obyvateľmi. Systém pošle SMS varovanie v prípade ohrozenia, čím zabezpečí rýchlu reakciu v krízových situáciách.

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Tento ambiciózny projekt má priniesť obciam nielen zvýšenú bezpečnosť, ale aj ušetriť nemalé prostriedky, ktoré by inak šli na likvidáciu škôd po povodniach. Kraj plánuje pridať desiatky ďalších zariadení, čím sa zabezpečí ochrana ešte väčšieho územia.



Najnovšie správy