VIDEO: Slovenskí kynológovia na vrchole - na majstrovstvách sveta získali zlato. Pričinil sa aj šikovný Prešovčan


Foto: VIDEO: Slovenskí kynológovia na vrchole - na majstrovstvách sveta získali zlato. Pričinil sa aj šikovný Prešovčan Foto: ZSKSR

Slovensko opäť potvrdilo svoju pozíciu na svetovej kynologickej scéne, keď sa slovenský tím pod vedením Prešovčana M.B. stal majstrom sveta v prestížnych majstrovstvách FCI IGP 2024 v chorvátskom meste Vinkovci. Súťaž, ktorá sa konala od 5. do 10. septembra 2024, prilákala najlepších kynológov a ich psov z celého sveta, aby sa predstavili v disciplínach ako stopovanie, poslušnosť a obrana.

Slováci na vrchole tímových kategórií

V kategórii tímov si slovenskí reprezentanti odniesli zlato, čím dokázali, že patria k absolútnej špičke. Na individuálnom poli sa však Slováci nestratili ani medzi najväčšou konkurenciou. Vynikajúce výsledky dosiahli:

  • 2. miesto: Pavel Tamáši so psom Hector Cape Secure
  • 3. miesto: Eva Panáková s Aresom spod Čerenca
  • 7. miesto: Matúš Balun s Bonoom Extreme Arakon Land
  • 9. miesto: Eva Smädová s Pantherom z Berounské bašty
  • 37. miesto: Miriam Knísová s Aďom Kny-Sis

Zdroj: ZSKSR

Čo je FCI IGP?

Majstrovstvá FCI IGP predstavujú svetovú špičku v kynológii, kde sa posudzujú schopnosti psov v troch hlavných disciplínach: stopovanie, poslušnosť a obrana. Každá z týchto disciplín vyžaduje maximálnu spoluprácu a tréning medzi psom a jeho pánom. Súťaže sa pravidelne konajú každý rok, pričom sa na nich stretávajú tí najlepší zo všetkých kútov sveta​.

Tento rok sa šampionát konal v historickom meste Vinkovci, kde pretekári z 38 krajín súperili o titul. Slovenskí kynológovia tu jednoznačne zažiarili, čo je veľkým úspechom nielen pre nich, ale aj pre celé Slovensko​.



Nadviazali na úspechy z letnej súťaže

Slovenskí kynológovia úspešne nadviazali na svoje predchádzajúce úspechy z iných svetových podujatí. Po skvelých výsledkoch na majstrovstvách sveta FCI IGP, kde slovenský tím získal zlato v tímovej kategórii, ukázali, že Slovensko má silnú pozíciu aj v záchranárskej kynológii.

Na majstrovstvách sveta záchranárskych psov FCI IPO-R v Martine sa Slovenský tím, zložený výlučne zo žien, podaril umiestniť na stupňoch víťazov, čo je veľkým úspechom pre slovenskú kynológiu. Týmto nadviazali na úspešnú tradíciu, ktorú Slováci budujú v oblasti kynológie, či už v rámci športových podujatí, alebo pri reálnych záchranných akciách. Slovenské tímy tak pravidelne dokazujú, že patria medzi špičku v tomto náročnom odbore. 

Zdroj: KYNOLOGICKÝ ZÁCHRANNÝ ZBOR SLOVENSKEJ REPUBLIKY