Okresný súd v Humennom uznal talianskeho agropodnikateľa za vinného. Od trestu však napokon upustil


Humenský súd uznal vinu talianskemu podnikateľovi. Odišiel však bez trestu

Foto: Okresný súd v Humennom uznal talianskeho agropodnikateľa za vinného. Od trestu však napokon upustil Foto: Google Street View

Okresný súd v Humennom uznal za vinného talianskeho agropodnikateľa. Ten však svoju vinu popiera a zo súdu odišiel bez trestu. Obžalovaný je zo sprenevery a z prečinu zavinenia úpadku. Informuje o tom portál noviny.sk.

Skutky, z ktorých prokurátor talianskeho podnikateľa s vášňou pre luxusné autá obžaloval, sa odohrali v rokoch 2015 až 2017. Senát humenského okresného súdu po prvýkrát vyniesol rozsudok pred piatimi rokmi. Talian odišiel zo súdu oslobodený spod žaloby. Dôvodom malo byť to, že skutky nie sú trestnými činmi.

Po odvolaní prokurátora ho krajský súd zrušil v celom rozsahu a prípad vrátil naspäť na okresný súd. Po výsluchoch svedkov a znalca senát Taliana napokon v oboch veciach uznal za vinného. Ten však vyhlásil, že sa cíti byť nevinný.

Sprenevera sa týka traktora v hodnote takmer 160-tisíc eur. Nezaplatil za neho, nevrátil ho a znemožnil jeho vydanie. Zaistiť sa ho podarilo až policajtom v jednom z družstiev.

Druhý prípad sa týka viacerých pôžičiek, ktoré poskytol spriazneným firmám a zmaril tak uspokojenie veriteľa. Okrem toho predal štvrtinový obchodný podiel v spoločnosti dcére za 5-tisíc eur. Podľa slov prokurátora základné imanie v tom čase tvorila hodnota pol milióna eur. Tento prípad súd vyhodnotil namiesto zavinenia úpadku ako poškodzovanie veriteľa. Od uloženia súhrnného trestu však napokon upustil.


„Trest uložený Špecializovaným trestným súdom pokladá na ochranu spoločnosti a nápravu obžalovaného za dostatočný,“ vysvetľuje kroky senátu predseda senátu Okresného súdu Humenné Vladimír Varga. Zároveň mal reagovať aj na už právoplatne rozhodnuté kauzy podplácania a z nepriamej korupcie.

„Sudca Špecializovaného trestného súdu uznal obžalovaného za vinného a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 20 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu tri roky,“ informuje hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Podmienka uplynie v roku 2025 v júli. V súvislosti s posledným rozsudkom si procesné strany nechali lehotu na vyjadrenie.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Banská Bystrica
Košice
Nitra
Banská Bystrica
Žilina
Nitra
Trnava
Bratislava
Žilina
Košice
Bratislava
Trenčín
Trenčín
Trnava