Lukáš Marhefka po konflikte s Kuffom prosí o pomoc verejnosť. Od štátu nechce ani cent, divadlo v Zamagurí chce udržať


Foto: Lukáš Marhefka po konflikte s Kuffom prosí o pomoc verejnosť. Od štátu nechce ani cent, divadlo v Zamagurí chce udržať Foto: donio.sk

Meno Lukáš Marhefka nebolo doposiaľ veľmi známe vo verejnom priestore, avšak v poslednom období zarezonovalo v médiách niekoľkokrát. Zviditeľnil sa práve tým, že upozornil na incident štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Štefana Kuffu, ktorý v auguste prerušil predstavenie Národného divadla Košice v obci Malá Franková. Marhefka bol svedkom tejto udalosti a bezprostredne po nej o tom informoval na sociálnej sieti. 

Nejde však len o bežného smrteľníka, ale o človeka, ktorého život aj práca sú spojené jednak s kultúrou, ale aj s mediálnym prostredím. Poukázala na to aj iniciatíva Mladí proti fašizmu, ktorá verejnosti opäť pripomenula jeho osobu a to, čo ho to stálo. Lukáš Marhefka je divadelníkom, filmovým producentom, vydavateľom a štatutárom združenia Ramagu, ktoré pôsobí v Zamagurí už  rokov. V rámci dobrovoľníckej činnosti tu vybudovali kultúrne centrum, divadlo a nezávislé noviny, aby v tomto regióne posilnili kultúrny aj umelecký život.

Tým, že Marhefka upozornil na tento incident, upozornil aj na seba. Namiesto toho, aby sa reakcie koaličných partnerov zamerali na Kuffovo vystupovanie v Malej Frankovej, nešetrili slovami na adresu Marhefku. Andrej Danko mu dokonca vyčítal, že jeho divadlo poberá peniaze z Fondu na podporu umenia. „Len preto, že Lukáš povedal pravdu a Andrej Danko nevedel robiť nič iné, než útočiť naňho za to, museli sa vydať inou cestou a odkázať Dankovi, že o ich projekty má verejnosť záujem aj bez jeho požehnania,“ zaznelo vo videu Mladí proti fašizmu.

So žiadosťou o pomoc sa Marhefka obrátil na verejnosť, prostredníctvom výzvy, ktorú zverejnil na portáli Donio: Úprimne – máme dôvod sa obávať, že po nedávnych udalostiach nebudeme dosť vhodní na to, aby boli naše aktivity naďalej podporované. Chceme tak požiadať o podporu vás.” Cieľová suma 20-tisíc eur ma poslúžiť na udržanie fungovania a na celoročnú dramaturgiu kultúrneho centra Ramagu Ateliér v Spišskej Starej Vsi a na aktivity divadla v roku 2025 či chod regionálnych novín.